Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bułeczki sprawdzą się na podwieczorek czy śniadanie.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 653
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1379
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458403
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1648
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 653
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1379
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458403
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1648
Składniki
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, olej i ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
3. Budyń: w jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń. Drugą szklankę mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Wlewamy rozmieszany budyń i mieszamy do zgęstnienia. Gęsty budyń odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
4. Bułeczki: Z ciasta formujemy kulki i szklanką robimy w nich wgłębienie. We wgłębienie nakładamy po porcji budyniu i układamy wokół porzeczki. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczenie: Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.