Do góry

Śniadania Przepis na:

Drożdżowe bułki z makiem

Drożdżowe bułki z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 122 Ocena: 5469

Dodano:

Odsłon: 321

Pyszne, mięciutkie domowe bułki z makiem Zachowują świeżość nawet następnego dnia Polecam

Składniki

  • 500gr. mąki pszennej
  • 1 szklanka podgrzanego mleka
  • 75gr.masła
  • 70gr.drobnego cukru
  • 25gr.drożdzy
  • Szczypta soli
  • Pół puszki masy makowej
  • 1 jajko do posmarowania bułek
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Drożdżowe bułki z makiem

Przygotowanie

  1. Przesiać mąkę do miski
    Niewielką ilość mąki wymieszać z drożdżami wsypać do nich połowę cukru, dodać około pół szklanki ciepłego mleka odstawić na 15-20min.

    Do reszty mleka wrzucić masło i rozpuścić


    Gdy zaczyn wyrośnie, dodać resztę składników, wymieszać i wygnieść elastyczne ciasto.

    Zostawić na 1 - 1,5 godziny do podwojenia objętości ciasta ( czas rośnięcia zależy od temperatury otoczenia )

  2. Wyrośnięte ciasto zagnieść przez chwilę i rozwałkować na prostokąt około 55 x 35 cm.

    Na rozwałkowanym cieście rozsmarować równomiernie masę makową.
    Tak przygotowane ciasto zwinąć w rulon ( wzdłuż krótszego boku ) i pokroić w plastry o około 4cm szerokości.

  3. Drewniane łyżkąnacisnąć wzdłuż każdego odciętego kawałka tak, aby jego boki uniosły się do góry!

    Zostawić na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Kiedy podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.

    Piec w temp.200° około 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń