Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ulubione paluchy wszystkich dzieci :) Znikają w mgnieniu oka...
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19998
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 526
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 604
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7034
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244643
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19998
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 526
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 604
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7034
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244643
Składniki
Zaczynamy od przygotowania zaczynu: drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i 50 ml ciepłego mleka (składniki z wcześniej przygotowanych). Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodajemy resztę mąki, mleka i cukru, sól oraz jajko i zagniatamy, pod koniec dodając roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie ładnie odchodziło od rąk i miski. Po wyrobieniu formujemy kulę, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1-1,5 godziny). Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8 części. Z każdej uformować zgrabny wałeczek i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (funkcja góra-dół). Wyrośnięte paluchy smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy makiem. Pieczemy na rumiano (ok. 15-20 minut).