Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ulubione paluchy wszystkich dzieci :) Znikają w mgnieniu oka...
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 111
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 53
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 111
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 53
Składniki
Zaczynamy od przygotowania zaczynu: drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i 50 ml ciepłego mleka (składniki z wcześniej przygotowanych). Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodajemy resztę mąki, mleka i cukru, sól oraz jajko i zagniatamy, pod koniec dodając roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie ładnie odchodziło od rąk i miski. Po wyrobieniu formujemy kulę, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1-1,5 godziny). Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8 części. Z każdej uformować zgrabny wałeczek i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (funkcja góra-dół). Wyrośnięte paluchy smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy makiem. Pieczemy na rumiano (ok. 15-20 minut).