Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ulubione paluchy wszystkich dzieci :) Znikają w mgnieniu oka...
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 841
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 239
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 61
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 841
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 239
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 61
Składniki
Zaczynamy od przygotowania zaczynu: drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i 50 ml ciepłego mleka (składniki z wcześniej przygotowanych). Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodajemy resztę mąki, mleka i cukru, sól oraz jajko i zagniatamy, pod koniec dodając roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie ładnie odchodziło od rąk i miski. Po wyrobieniu formujemy kulę, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1-1,5 godziny). Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8 części. Z każdej uformować zgrabny wałeczek i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (funkcja góra-dół). Wyrośnięte paluchy smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy makiem. Pieczemy na rumiano (ok. 15-20 minut).