Do góry

Śniadania Przepis na:

Drożdżowe ślimaki z makiem

Drożdżowe ślimaki z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 207 Ocena: 2885

Dodano:

Odsłon: 775

Drożdżowe ślimaki z makiem to smaczne bułeczki na śniadanie. Można jeść zarówno na słono jak i na słodko. Z serem, miodem lub dżemem. Mięciutkie i pachnące.

Składniki

  • 250 ml mleka
  • 14 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 500 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1- 2 łyżki maku
  • trochę mąki do podsypania stolnicy
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże pokruszyć i wrzucić do miski. Dodać łyżkę cukru i wlać letnie mleko. Posypać mąką, około 3 łyżek. Nakryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu na około 10 minut, żeby drożdże ruszyły.

  2. Następnie dodać masło, 2 jajka, szczyptę soli i resztę mąki. Wyrobić ciasto, aż zaczną się robić pęcherzyki powietrza. Znowu nakryć i zostawić na 30 minut, żeby ciasto ruszyło. Znowu zagnieść i zostawić pod nakryciem, aż ciasto podwoi swoją objętość.

  3. Ciasto rozwałkować i pokroić na 14 pasków jednakowej szerokości. Każdy pasek zwinąć w ślimaka. Położyć na foremkę i nakryć ściereczką na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozbełtanym żółtkiem i posypać makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut na złoto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń