Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe ślimaki z makiem to smaczne bułeczki na śniadanie. Można jeść zarówno na słono jak i na słodko. Z serem, miodem lub dżemem. Mięciutkie i pachnące.
Smaki Grecji!
Odsłon: 108
Mocno czekoladowe brownie z przyprawami do piernika i z suszoną śliwką.
Odsłon: 2007
Smaki Grecji!
Odsłon: 108
Mocno czekoladowe brownie z przyprawami do piernika i z suszoną śliwką.
Odsłon: 2007
Składniki
Drożdże pokruszyć i wrzucić do miski. Dodać łyżkę cukru i wlać letnie mleko. Posypać mąką, około 3 łyżek. Nakryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu na około 10 minut, żeby drożdże ruszyły.
Następnie dodać masło, 2 jajka, szczyptę soli i resztę mąki. Wyrobić ciasto, aż zaczną się robić pęcherzyki powietrza. Znowu nakryć i zostawić na 30 minut, żeby ciasto ruszyło. Znowu zagnieść i zostawić pod nakryciem, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Ciasto rozwałkować i pokroić na 14 pasków jednakowej szerokości. Każdy pasek zwinąć w ślimaka. Położyć na foremkę i nakryć ściereczką na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozbełtanym żółtkiem i posypać makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut na złoto.