Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1215
Dodano: 02.04.2021
Odsłon: 768
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Zrobić rozczyn: w letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut.
Kiedy drodze zaczną pracować wlać do nich rozpuszczone i ostudzone masło, sol, jajko oraz białko. Dobrze wymieszać i do miski przesiać mąkę. Wyrobić na gładkie elastyczne ciasto.
Gotowe ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę .
Kiedy ciasto wyrośnie wyłożyć je na stolnice i pare razy zagnieść. Ciasto podzielić na 10 równych części. Uformować z nich bułeczki, które następnie nakryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 10 – 15 minut.
Bułeczki rozwałkować na owalny placek. Każdy placek zrolować jak roladę, zaczynając od najdłuższego brzegu. Każdy z wałeczków wałkujemy dłońmi, jednocześnie go rozciągając. Walek złożyć na pol, tworząc kształt podkowy. W miejscu zgięcia ciasto układam na palcach, kciuku i wskazującym, i przeplatam tworząc kształt króliczka. Patrz film.
W powstałe oczka ciasta włożyć parówki. Wystające końcówki ciasta, uszka, lekko spłaszczyć.
Z ziaren pieprzu zrobić nosek i oczka.
Gotowe króliczki odstawić na następne 10 – 15 minut i posmarować Żółtkiem rozmąconym z mlekiem.
Piec w temperaturze 180 przez 15 – 20 minut.
Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Docherro 03 kwietniaZgłoś do usunięcia
Śliczne:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 02 kwietniaZgłoś do usunięcia
Właśnie, zajączki, a nie króliczki :) Ale niektórzy dalej tego nie odróżniają, a powinni. Super :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

ewka16 02 kwietniaZgłoś do usunięcia
cudne :)0 Kto głosował? | Odpowiedz