Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe drożdżówki z serem są przepyszne, mięciutkie i puchate, mój synek uwielbia zabierać taką właśnie drożdżówkę na drugie śniadanie do szkoły. Chyba nie ma osoby, która by się nie skusiła na taką pysznie nadzianą drożdżówkę z serem. Znikają bardzo szybko, najlepsze do kubka mleka, czy kakao, dla dużych i małych. Smakują wyśmienicie o każdej porze roku, na śniadanie, deser czy kolacje. Te drożdżówki to zdecydowanie mój faworyt wśród wypieków drożdżowych. Nie sposób przejść obok nich obojętnie, zaraz po upieczeniu kuszą zapachem i wyglądem, ciężko wytrwać chwili, gdy ostygną i zostaną polane lukrem.
wałek do ciasta
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1464
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1464
Składniki
Do miski przesiej przez sitko mąkę, zrób dołek i wrzuć pokruszone świeże drożdże. Drożdże zasyp cukrem i wlej ciepłe, ale nie gorące mleko. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 10 – 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie jeśli używasz masła roztop je i odstaw do przestygnięcia. Gdy drożdże zaczną pracować wbij jajko, wlej olej i wsyp cukier puder. Wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera, w razie potrzeby podsyp ciut więcej mąki. Wyrobione ciasto wrzuć do miski, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz. do wyrośnięcia, podwojenia objętości. W małej miseczce wymieszaj ze sobą twaróg, żółtka oraz cukier waniliowy, najlepiej widelcem, następnie możesz potraktować całość blenderem ręcznym, żeby masa była bardziej gładka i jednolita. Gotowe nadzienie odstaw na bok. Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski, krótko wyrób ręką na delikatnie podsypanym mąką blacie, uformuj z ciasta wałek i rozwałkuj na prostokąt gr. ok. 2, 3 mm. Taka szybka instrukcja jak składać, krok po kroku: https://vm.tiktok.com/ZMNbrvh56/?k=1 Przez środek prostokąta rozsmaruj nadzienie, następnie boki zawiń do środka (1, 2 cm nie więcej). Nałóż dłuższy bok tak, żeby zakryć połowę ciasta z nadzieniem. Podziel nożem na 8 mniej więcej równych pasków. Każdy pasek złap z jednej i z drugie strony i wywiń 2 razy, następnie układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 2 cm. Blaszkę przykryj ściereczką i odstaw na 10 – 15 min. do napuszenia. Przed pieczeniem posmaruj drożdżówki roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu, ok. 20 – 25 min. w zależności od mocy piekarnika. Gotowe drożdżówki będą ładnie zarumienione. Drożdżówki po upieczeniu odstaw do przestygnięcia, następnie przygotuj ulubiony lukier. Smacznego!!! Zamiast oleju możesz dodać roztopione letnie masło 100 g, ja tu akurat nie miałam tyle masła w domu, więc dałam olej. Białka możesz wykorzystać do Szybkich kokosanek. Lukier: cukier puder plus sok z połowy średniej cytryny.