Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnie drożdżowe ciasto z masą migdałową
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 13
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 34
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 13
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 34
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Składniki
Rozczyn: utrzeć pokruszone drożdże z 1 łyżką cukru, dodać ciepłe mleko i wymieszać, wsypać 100 g mąki, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym, dodać łyżkę alkoholu i szczyptę soli, wymieszać.
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość wymieszać go z mąką i żółtkami, dodać masło, wyrobić i dosypywać mąki aż ciasto będzie odpowiedniej gęstości, dosyć rzadkie, ale takie, żeby już dało się formować. UWAGA: czasami, w zależności od mąki i gęstości ciasta, dosypuję nawet 100-200 g mąki powyżej zakładanych 500 g
Ciasto podzielić na dwie równe części, jedną wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, drugą odłożyć
Masa: zagrzać w rondelku, na wolnym ogniu śmietanę z cukrem, gdy cukier się rozpuści dodać starte migdały i wymieszać, chwilę pogotować. Odstawić do wystygnięcia
Kruszonka: Bardzo szybko połączyć składniki, formując grudki. NIE WYRABIAĆ!
Masę migdałową wyłożyć na ciasto w blaszce i przykryć drugą połową ciasta, posypać przygotowaną kruszonką i zostawić w ciepłym miejscu na 40-60 minut do wyrośnięcia.
Ciasto piec w temp. 170-180 st. przez około 40 minut. Luty 2010r.