Do góry

Śniadania Przepis na:

Duński chleb żytni na zakwasie

Duński chleb żytni na zakwasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3169

Dodano:

Odsłon: 11147

Bardzo przyjemny w wykonaniu chleb. Wszystko robi się samo, ponieważ nie trzeba go wyrabiać a jedynie odstawić na kilkanaście godzin do wyrośnięcia po czym... włączyć piekarnik i cieszyć się aromatem unoszącym się w całym domu!

Składniki

  • 250 ml połamanych ziarem żyta ( u mnie otręby i płatki żytnie)
  • 250 ml mąki żyrniej*
  • 250 ml mąki pszennej*
  • 400 - 500 ml zimnej wody
  • 150 ml zakwasu żytniego
  • 2- 3 łyżki melasy lub miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 ml nasion słonecznika
  • 2 łyżki siemnienia lnianego
  • *chcąc uzyskać bardziej żytni chleb dodałam 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej i tylko 1/2 szklanki mąki pszennej
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Modyfikując nieco oryginalny przepis, ziarna słonecznika najpierw podprażyłam, aby wydobyć z nich smak, dodałam ich też więcej, jako też lubię tego typu dodatki.

  2. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej mieszamy. Dodajemy jedynie 400 ml wody i odstawiamy na pół godziny, kiedy to mąka i ziarna wchłoną część wody a masa zgęstnieje. Po włożeniu łyżki w ciasto, powinna ona stać, jednak jeśli nie da się go mieszać, dodajemy jeszcze odrobinę wody.

  3. Chleb wymieszany przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, lub tak jak jak robię - dobrze wysmarowanej margaryną i oprószonej bułką tarta lub otrębami. Zostawiamy do wyrośnięcia na 12 godzin (latem wszystkie procesy zachodzą szybciej, więc można ten czas nieco skrócić, choć nie pominąć!).

  4. Chleb pieczemy w 200 stopniach z termoobiegiem przez godzinę i 15 minut. Pod koniec tego czasu zmniejszamy temperaturę do 180, wtedy skórką będzie chrupiąca, ale nie spalona. Ja wkładam do piekarnika również naczynie z wodą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

EKOFANKA 19 sierpnia 2015 A słyszeliście może o tym by chlebek w domu robić z gotowych mieszanek? Też na początku wydawało mi się to dziwne, lecz postanowiłam spróbować. Znalazłam ekologiczne zestawy na domowychlebek.pl , mają je z kilkoma rodzajami mąki, w zależności na co mamy ochotę. Gdy zestaw przyszedł do domu wystarczyło tylko przygotować składniki i zabrać się do pieczenia. Chlebki te można robić w piekarniku lub wypiekaczu. Po upieczeniu nie mogłam nacieszyć oczu i podniebienia. Wyszedł przepyszny! ;)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń