Do góry

Śniadania Przepis na:

Dwukolorowy chleb na drożdżach

Dwukolorowy chleb na drożdżach

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1030

Dodano:

Odsłon: 582

Domowy chleb na drożdżach. Jest piękny, smaczny i pożywny, a przy tym zrobisz go w kilka chwil.

Składniki

  • 2 x 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 x 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 2 x łyżeczka drożdży instant
  • 2 x łyżka oleju
  • 2 x łyżeczka soli
  • 2 x 0, 5 łyżeczki cukru
  • łyżeczka kurkumy
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dwukolorowy chleb na drożdżach

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki poza kurkumą szykujemy po dwa razy, do dwóch różnych chlebków.
    Do dwóch misek wsypuję składniki na poszczególne rodzaje ciast. Do każdej miski z sypkimi składnikami wlewam odpowiednią ilość ciepłej wody. Ciasta zagniatam przez kilka minut, miski przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu.

  2. Z wyrośniętych ciast robię długie, cienkie placki. Jeden placek nakładam na drugi i zwijam całość w jeden rulon. Zwinięte ciasto wkładam do foremki wysmarowanej olejem, nacinam na powierzchni i pozostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.



  3. Piekę 30 minut w 180 stopniach C. 10 minut przed końcem pieczenia smaruję powierzchnię chleba wodą. Sprawi to, że skórka będzie bardziej chrupiąca.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń