Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb na drożdżach. Jest piękny, smaczny i pożywny, a przy tym zrobisz go w kilka chwil.
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1970
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 149
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1970
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 149
Składniki
Wszystkie składniki poza kurkumą szykujemy po dwa razy, do dwóch różnych chlebków. Do dwóch misek wsypuję składniki na poszczególne rodzaje ciast. Do każdej miski z sypkimi składnikami wlewam odpowiednią ilość ciepłej wody. Ciasta zagniatam przez kilka minut, miski przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu.
Z wyrośniętych ciast robię długie, cienkie placki. Jeden placek nakładam na drugi i zwijam całość w jeden rulon. Zwinięte ciasto wkładam do foremki wysmarowanej olejem, nacinam na powierzchni i pozostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.
Piekę 30 minut w 180 stopniach C. 10 minut przed końcem pieczenia smaruję powierzchnię chleba wodą. Sprawi to, że skórka będzie bardziej chrupiąca.