Jajka marynowane w buraczkowej zalewie, żółty farsz i orzeszek pekan.
Faszerowane jajka w buraczkach
Składniki
- 8 jajek
- 2-3 buraki czerwone + 1 litr wody
- 1 cebula
- Ocet jabłkowy 1/2 szklanki
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- farsz: 4 łyżki majonezu
- starty żółty ser 2 łyżki
- sól i pieprz
- słodka papryka 2 łyżki
- ostra papryka 1 łyżka
- młody szczypiorek
- 8 orzechów pekan
Składniki
- 8 jajek
- 2-3 buraki czerwone + 1 litr wody
- 1 cebula
- Ocet jabłkowy 1/2 szklanki
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- farsz: 4 łyżki majonezu
- starty żółty ser 2 łyżki
- sól i pieprz
- słodka papryka 2 łyżki
- ostra papryka 1 łyżka
- młody szczypiorek
- 8 orzechów pekan

Etapy przygotowania
Buraki myjemy, możemy nie obierać, kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą z octem, dodajemy przyprawy i gotujemy ok 15-20 min. Studzimy. Zimną marynatę przecedzamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Do odcedzonej marynaty wkładamy jajka tak aby całe były pokryte. Zostawiamy w marynacie na 12 godzin. Farsz. Jajka kroimy na pół wyjmujemy żółtka. Do żółtek dodajemy majonez, sól, pieprz i drobniutko starty ser, dokładnie mieszamy i nadziewamy jajka. Wierzch dekorujemy szczypiorkiem i orzechami. Całość posypujemy zmieszaną papryką i pieprzem.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (10)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 188
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 188



Składniki
- 8 jajek
- 2-3 buraki czerwone + 1 litr wody
- 1 cebula
- Ocet jabłkowy 1/2 szklanki
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- farsz: 4 łyżki majonezu
- starty żółty ser 2 łyżki
- sól i pieprz
- słodka papryka 2 łyżki
- ostra papryka 1 łyżka
- młody szczypiorek
- 8 orzechów pekan
Buraki myjemy, możemy nie obierać, kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą z octem, dodajemy przyprawy i gotujemy ok 15-20 min. Studzimy. Zimną marynatę przecedzamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Do odcedzonej marynaty wkładamy jajka tak aby całe były pokryte. Zostawiamy w marynacie na 12 godzin. Farsz. Jajka kroimy na pół wyjmujemy żółtka. Do żółtek dodajemy majonez, sól, pieprz i drobniutko starty ser, dokładnie mieszamy i nadziewamy jajka. Wierzch dekorujemy szczypiorkiem i orzechami. Całość posypujemy zmieszaną papryką i pieprzem.
pyszne placuszki! gratuluję wyróżnienia! :)
Pyszotka:)
Gratuluję przepisu dnia!
Przepyszny przepis, kotlety az zachecaja swoja rumiana skorka do skosztowania.
Super pomysł :)