Do góry

Śniadania Przepis na:

Faszerowane jajka w buraczkach

Faszerowane jajka w buraczkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 601 Ocena: 10821

Dodano:

Odsłon: 11426

Jajka marynowane w buraczkowej zalewie, żółty farsz i orzeszek pekan.

Składniki

  • 8 jajek
  • 2-3 buraki czerwone + 1 litr wody
  • 1 cebula
  • Ocet jabłkowy 1/2 szklanki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • farsz: 4 łyżki majonezu
  • starty żółty ser 2 łyżki
  • sól i pieprz
  • słodka papryka 2 łyżki
  • ostra papryka 1 łyżka
  • młody szczypiorek
  • 8 orzechów pekan
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraki myjemy, możemy nie obierać, kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą z octem, dodajemy przyprawy i gotujemy ok 15-20 min. Studzimy.
    Zimną marynatę przecedzamy.
    Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek.
    Do odcedzonej marynaty wkładamy jajka tak aby całe były pokryte.
    Zostawiamy w marynacie na 12 godzin.
    Farsz.
    Jajka kroimy na pół wyjmujemy żółtka.
    Do żółtek dodajemy majonez, sól, pieprz i drobniutko starty ser, dokładnie mieszamy i nadziewamy jajka.
    Wierzch dekorujemy szczypiorkiem i orzechami.
    Całość posypujemy zmieszaną papryką i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 09 marca 2018 No, hicik na wielkanocny stół. Aby było świątecznej zamiast pekanu, rzeżucha. Zabieram. :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń