Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedna z moich ulubionych propozycji na śniadanie czyli frittata. Lubie te włoskie danie dlatego, że można do niego dodać wszystko na co mamy ochotę. Robi się ją prosto i szybko
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 396
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1783
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 352
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 396
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1783
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 352
Składniki
Często nie mamy czasu na przygotowanie śniadania, dlatego frittata jest genialną propozycją na nie. Potrzebujemy patelni ( ja używam o średnicy 24 cm ) i 15 minut wolnego czasu. Zaczynam od pokrojenia cebuli w kostkę oraz boczniaków w dowolny sposób. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebulę, chwile podsmażamy dodajemy boczniaki. W między czasie kroimy kiełbasę w kostkę i dorzucamy na patelni. Gdy nam się wszystko podsmaża wbijamy jajka do miseczki, roztrzepujemy energicznie aby nasze jajka się napowietrzyły, wtedy frittata będzie puszysta. Do jajek dodajemy połowę gorgonzoli oraz pieprz i sól. Wlewamy jajka na patelnie zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię. Gdy jajka się już trochę zetną na górę frittaty resztę gorgonzoli i dalej smażymy pod przykryciem. Frittata jest gotowa gdy jajka się zetną na górze. Wyciągamy z patelni dekorujemy czerwoną papryką i mamy gotowe pyszne śniadanie. Smacznego!