Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 947
Dodano: 31.10.2014
Odsłon: 19275
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Najpierw przeprowadziłam rozbiór tuszki:
- oddzielam skórę od mięsa (delikatnie będzie potrzebna)
- następnie mięso od kości.
Z kości i oczyszczonych warzyw gotuję wywar, przecedzam.
Bułkę namaczam w mleku, odciskam. Koperek należy opłukać i drobno pokroić. Mięso z kurczaka mielę w maszynce razem z bułką i warzywami.(Powinno być mielone 2x, u mnie 1x). Dodaję przyprawy, dokładnie wyrabiam. Z jaj smażę omlet, kroję w krótkie paski (0,5x1,5 cm). Wątróbkę sparzam, odsączam, kroję w kostkę. Omlet, wątróbkę, koperek dodaję do masy, mieszam całość.
Rozkładam lnianą serwetę, którą nakrapiam 2 łyżkami oleju by skóra do niej nie przylgnęła. Rozkładam skórę, usuwam z niej nadmiar tłuszczu (delikatnie by nie przeciąć).
Nakłam farsz, który przykrywam dokładnie skórą następnie całość owijam w serwetę i sznuruję (u mnie gruba nić).
Galantynę wkładam do "gęsiarki" zalewam gorącym wywarem i gotuję 1,5 godziny na małym ogniu. Odstawiam z ognia i pozostawiam w wywarze do przestudzenia.
Wyciągam z wywaru, ściągam serwetę, porcjuję jeżeli podaję lub wkładam w całości do lodówki i kroję na śniadanie czy kolację.
Była pyszna, delikatna i do tego bardzo syta. Dodatki typu ketchup, musztarda, sałatka jarzynowa jak najbardziej wskazane
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

Joanna116 31 stycznia 2015Zgłoś do usunięcia
Super :-).5 Kto głosował? | Odpowiedz

GojaSM 08 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
Polecam gorąco, zwłaszcza na wszelakie imprezki rodzinne5 Kto głosował? | Odpowiedz

izaa_a 08 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
swietnie wygląda, lubię takie rzeczy do kanapkek , zapisuje sobie do zrobienia5 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 01 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
Na pewno bardzo pyszna.3 Kto głosował? | Odpowiedz

BEATA1978 31 października 2014Zgłoś do usunięcia
Pyszna :)5 Kto głosował? | Odpowiedz