Do góry

Śniadania Przepis na:

Galareta z wpieprzowej łopatki i mięsa od szynki

Galareta z wpieprzowej łopatki i mięsa od szynki

Autor:

Przepisów i artykułów: 861 Ocena: 17594

Dodano:

Odsłon: 2283

Ładnie się prezentuje na stole no i bardzo smaczna.Polecam na świąteczny stół:)

Składniki

  • 80dkg łopatki wieprzowej
  • 70dkg mięsa od szynki
  • 2 marchewki,pietruszka,cebula przypalona,kawałek selera
  • seler naciowy 2 łodygi
  • 3 papryczki chili
  • 6 ząbków czosnku
  • groszek konserwowy
  • 80g żelatyny
  • pieprz,sól
  • 8 ziaren ziela angielskiego,6 szt.liścia laurowego
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Galareta z wpieprzowej łopatki i mięsa od szynki

Przygotowanie

  1. Mięsa poporcjować,zalać wodą i gotować.Zdjąć szumy,dodać jarzyny,ziele i liście.
    Cebulę opalić nad palnikiem.

    Gotować do miękkości mięsa.

    Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać na 5 min.przed końcem gotowania.
    Dodać sól i pieprz,ale końcowy smak będzie po dodaniu żelatyny,wtedy jeszcze doprawimy.
    Miękkie mięso wyjąć wraz z warzywami i wystudzić.

  2. Przestudzone mięso pokroić lub poszarpać.
    Na spód miseczek dać papryczkę chili,groszek i mięso.

    Do gorącego rosołu około 3l wsypać żelatynę i dobrze rozmieszać.Doprawić do smaku.

    Galaretkę wynieść w chłodne miejsce.

  3. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń