Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grzanki chleba naszego powszedniego ze zdrową i smaczną pastą miso (przefermentowana soja z dodatkiem ryżu i soli - tradycyjny japoński przepis) podane z sałatką ze swojskich rzodkiewek, natką pietruszki, listkami młodego szpinaku i pomidorkiem żółtym jako , ze stare japońskie przysłowie mówi みそ の みそ くさい わ じょ みそ に あら /- Miso-no miso-kusai-wa jo-miso-ni arazu – czyli Miso które wygląda jak miso nie jest prawdziwym miso .. Dlatego moje miso wygląda na talerzu jak kwiaty Sanguisorba hakusanensis
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 99
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 48
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 99
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 48
Składniki
Chleb opiekamy w tosterze po czym na gotowe grzanki nakłądamy i rozsmarujemy pastę miso. Do tego robimy sałatkę z tartych rzodkiewek Purple Dragon lub Daikon (lub opcjonalnie z europejskich odmian np. French Breakfast lub polskiej odmiany Jutrzenka) .. Całość skrapiamy ocetm ryżowym i dodajemy szpinak i nać pietruszki.
Aby zrobić pastę Miso , najpierw trzeba namoczyć prze minimum 12 godzin ziarna soi (najlepiej przez noc) . Następnie gotujemy sojęi (prze około 2 do 3 godzin lub 45 minut w szybkowarze ciśnieniowym) . Ugotowaną soję należy zblendować z dodatkiem wody na pastę . Powstałą pastę mieszamy z ryżem Koji ( ryż Koji można kupić gotowy albo zrobić samemu w domu. Jest to bowiem nic innego jak fermentowany ryż z dodatkiem grzybni Aspergillus Oryzae czyli pleśń Koji) Do powstałej pasty możemy dodać starter Miso opcjonalnie , przyspieszy to proces fermentacji ale nie jest to konieczne. Z pasty wykonujemy kuleczki które umieszczamy w pojemniku nakrytym . Kształt kulek ułatwi ekstrakcję gazów fementacyjnych. Całość może fermetować nawet do 12 miesięcy w ceramicznym lub szklanym pojemniku. Co prawda pasta jest już gotować po 3 tygodniach ale im dłuzej ją się pozostawi , tym ciemniejszy i bardziej wyrazisty ma smak .