Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grill na śniadanie? Czemu nie! Takie grzanki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Chrupiące pieczywo, kremowa, puszysta jajecznica serowa, chrupiąca grillowana szynka i aromatyczne, grillowane boczniaki :) Bajeczny smak, dzięki któremu dzień staje się piękniejszy :) Koniecznie spróbujcie.
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13206
To proste i smaczne sushi z łososiem i ogórkiem, idealne na lunch, kolację lu...
Odsłon: 140
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 174
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 2838
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13206
To proste i smaczne sushi z łososiem i ogórkiem, idealne na lunch, kolację lu...
Odsłon: 140
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 174
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 2838
Składniki
Boczniaki porwać na mniejsze kawałki, zamarynować w oliwie i sosie sojowym. Oprószyć pieprzem. Kromki chleba posmarować oliwą za pomocą pędzelka. Patelnię grillową lub grilla elektrycznego mocno rozgrzać. Kromki grillować z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na deskę. Na patelnię grillową wrzucić plastry szynki. Grillować z obu stron, aż szynka zrobi się chrupiąca. Przełożyć na deskę. Na patelnię wrzucić boczniaki i grillować na mocnym gazie kilka minut, aż zmiękną i nabiorą ciemnobrązowego koloru.
Na mniejszej patelni rozpuścić masło. Jajka wpić do miski, dodać śmietanę, ser i odrobinę soli. Rozkłócić widelcem. Wlać na patelnię i smażyć na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Nie doprowadzić do za szybkiego ścięcia się jajecznicy. Jeśli jajecznica za bardzo się ścina, zdjąć z ognia i mieszać energicznie. Na grzanki ułożyć jajecznicę, dodać pokruszone kawałki szynki i boczniaki. Posypać świeżo zmielony pieprzem, szczypiorkiem i grana padano. Podawać od razu po przygotowaniu.
Rady: Szynkę można zastąpić plastrami boczku. Nie należy przesadzać z ilością soli w jajecznicy. Ser i szynka oraz sos sojowy w bocznikach wystarczająco doprawią całość. Jajecznicę najlepiej mieszać na patelni małą trzepaczką. Dzięki temu dobrze się napowietrzy i będzie miała bardziej puszystą konsystencję. Śmietanę w jajecznicy można zastąpić pełnotłustym mlekiem lub 1/2 łyżki serka mascarpone.