Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i aromatyczne bułeczki, które w Wielkiej Brytanii je się na śniadanie w wielki piątek.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1567
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1326
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1386
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1322
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1567
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1326
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1386
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1322
Składniki
Zaczyn: Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, mąkę i cukier, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto: Mąkę zmiksować z masłem do powstania grudek. Dodać zaczyn oraz cukier, jajko, ciepłe mleko, sól, rodzynki, skórkę pomarańczową, cynamon i przyprawę do piernika. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 15 części. Uformować kulki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować je żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
Dekoracja - krzyżyki: Mąkę wymieszać z olejem i wodą. Masa nie może być ani za rzadka aby krzyżyki się nie rozlały podczas pieczenia ani za gęsta, bo wtedy źle będzie się ją wyciskać. Masę przełożyć do worka cukierniczego albo szprycy i wyciskać na bułki dwie kreski – poziomą i pionową.
Bułki piec 20 – 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Sok z pomarańczy zagotować wraz z cukrem i posmarować nim bułki zaraz po upieczeniu. Rada: W trakcie pieczenia bułki można przykryć aby zbyt mocno nie zarumieniły się.