Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i aromatyczne bułeczki, które w Wielkiej Brytanii je się na śniadanie w wielki piątek.
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 57
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 153
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 197
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 400
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 57
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 153
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 197
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 400
Składniki
Zaczyn: Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, mąkę i cukier, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto: Mąkę zmiksować z masłem do powstania grudek. Dodać zaczyn oraz cukier, jajko, ciepłe mleko, sól, rodzynki, skórkę pomarańczową, cynamon i przyprawę do piernika. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 15 części. Uformować kulki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować je żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
Dekoracja - krzyżyki: Mąkę wymieszać z olejem i wodą. Masa nie może być ani za rzadka aby krzyżyki się nie rozlały podczas pieczenia ani za gęsta, bo wtedy źle będzie się ją wyciskać. Masę przełożyć do worka cukierniczego albo szprycy i wyciskać na bułki dwie kreski – poziomą i pionową.
Bułki piec 20 – 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Sok z pomarańczy zagotować wraz z cukrem i posmarować nim bułki zaraz po upieczeniu. Rada: W trakcie pieczenia bułki można przykryć aby zbyt mocno nie zarumieniły się.