Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To lekkie, puszyste i bardzo efektowne danie łączy hiszpański sposób podania jajka z nutą polskich górskich smaków.
3. Podanie: Na talerzu ułóż porcję paprykowej salsy. Na niej – „chmurkę” jajeczną. Ozdób natką pietruszki i dodaj chrupiącą kromkę chleba. 8. Piekarnik – nagrzany do 180°C. 9. Łyżka stołowa – do formowania chmurek z piany. 10. Talerze do podania – najlepiej płaskie, by ładnie wyeksponować chmurki na salsie.
Nie masz za wiele składników ani dużej ilości czasu, aby przygotować coś słod...
Odsłon: 5461
Przepis dnia
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2471
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2216
Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie proste i...
Odsłon: 944
Nie masz za wiele składników ani dużej ilości czasu, aby przygotować coś słod...
Odsłon: 5461
Przepis dnia
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2471
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2216
Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie proste i...
Odsłon: 944
Składniki
Piecz 3 minuty w 180°C.
Delikatnie włóż żółtka w środek chmurki i piecz jeszcze 2 minuty.
3. Podanie:
Na talerzu ułóż porcję paprykowej salsy.
Na niej – „chmurkę” jajeczną.
Ozdób natką pietruszki i dodaj chrupiącą kromkę chleba.
1. Salsa paprykowa:
Pokrój paprykę, cebulę i czosnek w drobną kostkę.
Podsmaż wszystko na oliwie na małej patelni, dodaj wędzoną paprykę, sól i pieprz.
Smaż przez 5–7 minut aż warzywa zmiękną. Odstaw.
2. Jajka w chmurze (Huevos en Nube):
Oddziel białka od żółtek (żółtka ostrożnie zachowaj w osobnej miseczce).
Ubij białka na sztywną pianę z odrobiną soli.
Delikatnie wmieszaj starty oscypek.
Na blaszce z papierem do pieczenia uformuj z piany 2 "chmurki", robiąc lekkie wgłębienie na żółtko.