Do góry

Śniadania Przepis na:

Jajeczne chmurki z karmelizowaną cebulą i chipsem z szynki

Jajeczne chmurki z karmelizowaną cebulą i chipsem z szynki

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 113

Dodano:

Odsłon: 3600

Jajeczne chmurki z karmelizowaną cebulą i chipsem z szynki, czyli sadzone inaczej. Wygląda kapitalnie, smakuje wyśmienicie. Idealne, nie tylko początek dnia.

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 tosty
  • 4 plastry szynki surowej / lub boczku
  • Sól do smaku
  • Syrop z agawy 2 łyżki
  • Groszek zielony – 3-4 łyżki
  • Cebula biała
  • Cebula biała
3-4 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. Groszek zblanszuj w osolonym wrzątku. Ewentualnie użyj konserwowego.

  3. Oddziel białka od żółtek. Tak by żółta pozostały każde osobno i w całości.

  4. Białka ubij wraz z szczypta soli na sztywną pianę.

  5. Tosty upiecz w tosterze / na patelni / w piekarniku na rumiano.

  6. Szynkę podsmaż z obu stron na rumiano na suchej patelni.

  7. Cebulę pokrój w pióra dorzuć na patelnię na której podsmażała się szynka.

  8. Dodaj 2 łyżki syropu z agawy i karmelizuj aż cebula będzie miękka.

  9. Z piany uformuj 4 chmurki tak by było miejsce na żółtko.

  10. W każdą chmurkę delikatnie przełóż żółtko.

  11. Zapiecz w 200 stopniach 3-4 minuty.

  12. Na talerzu ułóż podpieczony tost, na nim szynkę i cebulę.

  13. Na wierzch upieczoną chmurkę.
    Udekoruj świeżą bazylią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń