Do góry

Śniadania Przepis na:

jajeczne kurczęta

jajeczne kurczęta

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1629

Dodano:

Odsłon: 521

Jaja faszerowane w wielkanocnej odsłonie. Są ozdobą Świątecznego stołu. Można je również przygotować na inne okazje, wtedy wystarczy jaja przekroić na pół.

Składniki

  • 8 jaj ugotowanych na twardo
  • 10 listków świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki tartego parmezanu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jaja przekroić na pół w tzw. ząbek, wydrążyć żółtka. Bazylię i czosnek posiekać bardzo drobno, wymieszać z parmezanem. Dodać żółtka, które zgnieść widelcem. Dodać majonez i śmietanę, wymieszać, aż powstanie gładka pasta. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Z dna jaj odciąć cienki plasterek białka. Pastę włożyć w otwory w jajkach. Na wierzch położyć odcięte białko. Z papryki zrobić oczy, a z pora lub marchewki dzióbki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń