Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasza babcia, pochodząca z Wielkopolski, często smażyła jajecznicę z dodatkiem mąki i mleka. Do niej wrzucała różne „bonusy”, w zależności od tego, co było akurat w spiżarni. Najczęściej boczek, cebulę, kiełbasę czy szczypiorek. Taka jajecznica była bardzo smaczna -puszysta i „nieobeschła”, jak mawiała babcia. Powód dodawania mleka i mąki do jajek wynikał natomiast ze zwykłej oszczędności lub potrzeby wykarmienia dużej rodziny. Mąka i mleko znacznie zwiększały objętość jajecznicy i dawały większe uczucie sytości. W trudnych, powojennych czasach, dania charakterystyczne dla „biednej kuchni”, jak to Włosi mawiają cucina povera, często gościły na stołach naszych dziadków. Klepok poznański do nich należy. Nam on bardzo smakuje i przypomina klimat babcinej kuchni!
Polecam. Pomidor, ogórek małosolny i jest pysznie.
Odsłon: 83
Aromatyczne i soczyste kawałki kurczaka pieczone z dodatkiem warzyw. Smaczny...
Odsłon: 62
Dzisiaj wątróbka drobiowa w innym nieco wydaniu. Przepis ze starego zeszytu m...
Odsłon: 61
Wszystko zapakowane do słoiczków dzisiaj przyda się później. Polecam.
Odsłon: 433
Najlepsze, bo tradycyjne, robione tak samo jak robiła babcia. Są smaczne, szy...
Odsłon: 1061
Polecam. Pomidor, ogórek małosolny i jest pysznie.
Odsłon: 83
Aromatyczne i soczyste kawałki kurczaka pieczone z dodatkiem warzyw. Smaczny...
Odsłon: 62
Dzisiaj wątróbka drobiowa w innym nieco wydaniu. Przepis ze starego zeszytu m...
Odsłon: 61
Wszystko zapakowane do słoiczków dzisiaj przyda się później. Polecam.
Odsłon: 433
Najlepsze, bo tradycyjne, robione tak samo jak robiła babcia. Są smaczne, szy...
Odsłon: 1061
Składniki
Kiełbasę kroimy w plasterki, na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy kiełbasę na rumiano. Mleko łączymy z mąką tak, aby nie było grudek. Do miski wybijamy jajka i trzepaczką rozkłócamy z mlekiem i mąką. Nie ubijamy mocno, bo wyjdzie nam omlet.
Gotową masę jajeczną wylewamy na patelnię, do zrumienionej kiełbasy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem. Jajecznica chłopska gotowa!