Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy wiecie o tym, że bez użycia jajek da się zrobić coś na kształt jajecznicy, w dodatku o jajecznym smaku? Do tej mistyfikacji będzie nam potrzebna tzw. czarna sól jajeczna, czyli kala namak. Więcej o tej soli można przeczytać na blogu, a teraz zapraszam po przepis.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 939
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4186
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 302
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 794
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3651
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 750
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 939
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4186
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 302
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 794
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3651
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 750
Składniki
Na rozgrzanym tłuszczu przesmaż cebulkę (ale nie rumień jej), dodaj ewentualnie pieczarki drobno pokrojone, jeśli tofucznica ma być z pieczarkami, a gdy odparuje z nich woda – dodaj rozgniecione widelcem tofu. Możesz dodać tofu od razu po podsmażeniu cebuli, bez pieczarek. Ja tak zrobiłam, w mojej tofucznicy miał królować czosnek niedźwiedzi.
Całość jeszcze chwilę podgrzewaj, podlewając 2-3 łyżkami wody (trzeba dolać jej tylko tyle, by potrawa nie straciła miłej wilgotności), dopraw kurkumą – około 1/2 łyżeczki (dzięki niej tofu zyskuje apetyczny żółty kolor), pieprzem mielonym i czarną solą kala namak (która dodaje siarkowego, jajecznego posmaku).
Na koniec możesz (opcjonalnie) dodać pokrojony pomidor lub inne wybrane warzywo, ale zawsze warto posypać tofu szczypiorkiem – wszak jajecznica ze szczypiorkiem to najlepszy na świecie smak! Czasem jest to zwyczajny szczypiorek, który można kupić w warzywniaku, czasem – czosnek winnicowy, czyli dziki, leśny szczypiorek o zapachu czosnku.
Ostatnio do mojej tofucznicy trafia pokrojony czosnek niedźwiedzi – kupiłam sadzonki, które J. zasadził w różnych częściach ogrodu. Nie chcemy ścinać wszystkiego, by roślinki nie zmarniały, ale podskubujemy po trochu tu i tam. Aromat jest nieziemski!
I to już wszystko, wegańskie śniadanie „jajeczne” gotowe. Smacznego!