Do góry

Śniadania Przepis na:

Jajecznica z tofu – czyli tofucznica

Jajecznica z tofu – czyli tofucznica

Autor:

Przepisów i artykułów: 325 Ocena: 3687

Dodano:

Odsłon: 1692

Czy wiecie o tym, że bez użycia jajek da się zrobić coś na kształt jajecznicy, w dodatku o jajecznym smaku? Do tej mistyfikacji będzie nam potrzebna tzw. czarna sól jajeczna, czyli kala namak. Więcej o tej soli można przeczytać na blogu, a teraz zapraszam po przepis.

Składniki

  • 1 nieduża cebula pokrojona w kostkę
  • 1-2 łyżki oliwy/oleju
  • kostka tofu naturalnego
  • kilka łyżek wody, aby tofucznica nie wyschła na wiór
  • kurkuma, pieprz, czarna sól kala namak, szczypiorek, czosnek niedźwiedzi, ewentualnie inna zielenina
  • opcjonalnie – ulubione warzywa: pomidor, kilka pieczarek itp.
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jajecznica z tofu – czyli tofucznica

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanym tłuszczu przesmaż cebulkę (ale nie rumień jej), dodaj ewentualnie pieczarki drobno pokrojone, jeśli tofucznica ma być z pieczarkami, a gdy odparuje z nich woda – dodaj rozgniecione widelcem tofu. Możesz dodać tofu od razu po podsmażeniu cebuli, bez pieczarek. Ja tak zrobiłam, w mojej tofucznicy miał królować czosnek niedźwiedzi.

  2. Całość jeszcze chwilę podgrzewaj, podlewając 2-3 łyżkami wody (trzeba dolać jej tylko tyle, by potrawa nie straciła miłej wilgotności), dopraw kurkumą – około 1/2 łyżeczki (dzięki niej tofu zyskuje apetyczny żółty kolor), pieprzem mielonym i czarną solą kala namak (która dodaje siarkowego, jajecznego posmaku).

  3. Na koniec możesz (opcjonalnie) dodać pokrojony pomidor lub inne wybrane warzywo, ale zawsze warto posypać tofu szczypiorkiem – wszak jajecznica ze szczypiorkiem to najlepszy na świecie smak! Czasem jest to zwyczajny szczypiorek, który można kupić w warzywniaku, czasem – czosnek winnicowy, czyli dziki, leśny szczypiorek o zapachu czosnku.

  4. Ostatnio do mojej tofucznicy trafia pokrojony czosnek niedźwiedzi – kupiłam sadzonki, które J. zasadził w różnych częściach ogrodu. Nie chcemy ścinać wszystkiego, by roślinki nie zmarniały, ale podskubujemy po trochu tu i tam. Aromat jest nieziemski!

  5. I to już wszystko, wegańskie śniadanie „jajeczne” gotowe. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń