Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka na miękko są niejednokrotnie koszmarem, nawet dla doświadczonych kucharzy. Tymczasem przygotowanie ich jest dość proste. Kluczowe są dwie sprawy: włożenie już do wrzącej wody oraz dokładne przestrzeganie czasu gotowania. Dzięki temu uzyskasz idealnie ścięte białko oraz kremowe i lejące się żółtko. Nie możesz zapomnieć także o zimnej kąpieli po gotowaniu – dzięki temu natychmiast przerwiesz proces ścinania się wnętrza jajek.
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 104
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 104
Składniki
Jajka wyjmij z lodówki na około godzinę przed gotowaniem. W dużym rondlu zagotuj wodę z dodatkiem soku cytrynowego. Zmniejsz ogień do średniego.
Za pomocą łyżki cedzakowej wkładaj jajka do garnka. Pilnuj, by woda cały czas lekko wrzała, ale nie bulgotała zbyt mocno. Uderzanie jajek o siebie i o rondel może spowodować pęknięcie skorupek. Jajka w rozmiarze L lub XL gotuj przez 6,5 minuty. Jajka w rozmiarze M gotuj przez 5,5 minuty, a te w rozmiarze S gotuj przez 4,5 minuty.
Ugotowane jajka przenieś do miski wypełnionej zimną wodą i kostkami lodu. Studź jajka przez 2 minuty.
Jajka na miękko przenieś do specjalnych kieliszków. Ostrym nożem odetnij wierzchołki jajek. Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.
Alternatywnie możesz jajka obrać w całości i podawać na talerzu. Obieranie zaczynaj od szerszego wierzchołka, w którym znajduje się kieszeń powietrzna. Jajka na miękko możesz przygotować do 3 dni przed podaniem. Po ugotowaniu przechowuj je w lodówce, w szczelnym pojemniku.