Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka po benedyktyńsku to pomysł na niesamowicie pysze śniadanie. Ścięte białko z rozpływającym się żółtkiem, podane na opiekanej bułce wraz z bekonem i sosem holenderskim to istna poezja smaków.
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 104
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 104
Składniki
Przygotowania zacznij od sosu holenderskiego. Masło rozpuść w garnuszku na niewielkim ogniu. Do miski wbij żółtko i zacznij je ubijać, stopniowo dodając sok z cytryny. Następnie nie przestając ubijać, wlej cienkim strumieniem masło, dopraw solą i pieprzem.
Plastry boczku usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu.
Bułkę przekrój na pół i podpiecz na patelni, na której smażyłeś boczek.
Przygotuj jajka w koszulkach.
Każde jajko wybij do osobnej miseczki.
W garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i wlej łyżkę octu, energicznie zamieszaj tak, aby powstał wir. Bardzo delikatnie wylej jajko i gotuj przez 2 minuty (białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne). Po upływie czasu jajko wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej.
Na podpieczone połówki bułek wyłóż po 2 plastry boczku, na ich wierzchu umieść jajka i polej sosem. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.