Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka po benedyktyńsku to pomysł na niesamowicie pysze śniadanie. Ścięte białko z rozpływającym się żółtkiem, podane na opiekanej bułce wraz z bekonem i sosem holenderskim to istna poezja smaków.
Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnki...
Odsłon: 4904
Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z makaronem pełnoziarnistym oraz...
Odsłon: 161
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 44
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnki...
Odsłon: 4904
Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z makaronem pełnoziarnistym oraz...
Odsłon: 161
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 44
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Składniki
Przygotowania zacznij od sosu holenderskiego. Masło rozpuść w garnuszku na niewielkim ogniu. Do miski wbij żółtko i zacznij je ubijać, stopniowo dodając sok z cytryny. Następnie nie przestając ubijać, wlej cienkim strumieniem masło, dopraw solą i pieprzem.
Plastry boczku usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu.
Bułkę przekrój na pół i podpiecz na patelni, na której smażyłeś boczek.
Przygotuj jajka w koszulkach.
Każde jajko wybij do osobnej miseczki.
W garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i wlej łyżkę octu, energicznie zamieszaj tak, aby powstał wir. Bardzo delikatnie wylej jajko i gotuj przez 2 minuty (białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne). Po upływie czasu jajko wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej.
Na podpieczone połówki bułek wyłóż po 2 plastry boczku, na ich wierzchu umieść jajka i polej sosem. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.