Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Çılbir to jajka w koszulce podawane na warstwie czosnkowego jogurtu, polane pikantnym maślanym sosem.
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1304
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1101
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 299
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1304
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1101
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 299
Składniki
Jogurt powinien być w temperaturze pokojowej, więc można wyciągnąć go z lodówki odpowiednio wcześniej lub lekko podgrzać w kąpieli wodnej. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu, lekko osolić, wymieszać.
Do średniej wielkości garnka wlać wodę, zagotować, dodać sok z cytryny lub ocet.
W międzyczasie masło rozgrzać w małym rondelku, dodać oliwę i płatki papryki. Zdjąć z ognia.
Jajka wbić do filiżanek. Gdy woda zacznie się gotować, delikatnie przełożyć po jednym jajku do wrzątku. Zmniejszyć ogień i gotować przez 3-4 minuty, tak aby białko się ścięło, a żółtka pozostały płynne. Ugotowane jajka przełożyć na talerz wyściełany papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar wody.
Na talerze rozłożyć po warstwie jogurtu i jajko w koszulce, polać pikantnym maślanym sosem. Dodatkowo można posypać ulubioną zieleniną (koperek, natka pietruszki lub kolendra). Podawać ze świeżym pieczywem.