Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka po wiedeńsku to austriacki przysmak podawany zazwyczaj w kawiarniach. To jajka ugotowane na miękko – zarówno w skorupkach, jak i koszulkach – podawane w szklance lub kieliszku, z odrobiną masła i przypraw. Najlepiej komponują się w połączeniu z tostami. Jeśli chcesz zaskoczyć wszystkich domowników, zaserwuj to danie na niedzielne śniadanie. Z pewnością cała zawartość kieliszków zniknie w mgnieniu oka.
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1745
Polecam, pychota.
Odsłon: 573
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 466
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1745
Polecam, pychota.
Odsłon: 573
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 466
Składniki
Jajka ugotuj na miękko przez 3-4 minuty w wodzie z dodatkiem octu. W przypadku większych sztuk lub przy gotowaniu większej liczby jajek, może trzeba będzie wydłużyć czas do 5-6 minut.
Jajka przelej zimną wodą i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Następnie obierz je delikatnie, by nie uszkodzić żółtek.
Szklankę lub kieliszek do podania jajek podgrzej lekko w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Naczynie powinno być dobrze ciepłe, ale nie gorące.
Jajka włóż do szklanki. Na wierzchu połóż łyżeczkę masła i posyp wszystko solą oraz pieprzem.
Zgodnie z tradycyjnym przepisem na jajka po wiedeńsku, te powinno się rozłupać łyżką przed podaniem, by kawałki białka pływały swobodnie w płynnym żółtku. Danie jednak można podać też w postaci całych jaj, by osoba spożywająca tę potrawę mogła sama rozgnieść ten przysmak.
Jajka po wiedeńsku przygotowuj zawsze na świeżo i podawaj na ciepło.