Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na pyszne śniadanie.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35682
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1201
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1755
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5999
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35682
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1201
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1755
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5999
        
        
                Składniki
Zaczynamy od przygotowania sosu holenderskiego. W garnuszku zagotowujemy niewielka ilość wody. Klarujemy masło Do dużej miski wbijamy żółtka z 3 jajek, doprawiamy solą i białym pieprzem, dokładnie mieszamy i dodajemy sok z połówki cytryny. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą i dokładnie ubijamy żółtka, pilnując aby się nie ścieły. Stopniowo dodajemy ciepłe masło, cały czas energicznie mieszając żółtka. Po pewnym czasie sos powinien zacząć gęstnieć. W efekcie powinien mieć konsystencję rzadkiego majonezu, powinien być kremowo i puszysty.
Kiedy sos będzie już gotowy w garnuszku zagotowujemy 1 litr wody z 1 łyżką octu winnego. Do miseczki wbijamy jajko, tak żeby nie zmieszać żółtka z białkiem. Mieszamy gotującą się wodę tak aby wytworzył się wir, na którego środek wlewamy delikatnie jajko. Jajko nie może się rozpaść, a żółtko powinno być otoczone białkiem. Gotujemy 3 minuty. W tym czasie przygotowujemy na patelni grzankę z chleba i podsmażamy szynkę. Gotowe jajko wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy do odsączenia na papierowy ręcznik. Na chleb kładziemy podsmażoną szynkę, jajko w koszulce i polewamy sosem holenderskim, można też dodać odrobinę rukoli. Po rozkrojeniu z jajka powinno wypłynąć kremowe żółtko.