Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i zdrowe śniadanie!
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 14481
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 14481
Składniki
Zapraszam do zobaczenia krótkiego filmu, w którym pokazuję jak przygotować jajko i sos.
Sos holenderski: Potrzebujemy dwóch żółtek, 100g klarowanego masła, soku z cytryny i namoczonego ręcznika na którym będziemy kładli miskę (nie będzie się wówczas ślizgała). Żółtka umieszczamy w misce którą umieszczamy na garnku z wodą. Zaczynamy podgrzewać wodę. Do żółtek dodajemy odrobiny soku z cytryny. Wszystko zaczynamy ucierać. Jajek nie możemy przegrzać więc od czasu do czasu zdejmujemy je z wody. Kiedy będą wstępnie utarte dolewamy powolutku klarowanego masła - ciągle ucierając. I tak robi co chwile przekładając na wodę i ściągając. Kiedy dodamy już całe masło a sos będzie gęsty to dodajemy jeszcze trochę soku z cytryny, solimy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Sos holenderski to sos podawany na ciepło.
Jajko w koszulce: W garnku podgrzewamy wodę do mniej więcej 60-70 stopni. Dolewamy dwie łyżki octu winnego i robimy w wodzie wirek. Do małej miseczki wbijamy jajko a następnie wlewamy je do wirku. Jajko wstępnie się zetnie a łyżką powinniśmy narzucać białko na żółtko tak aby utworzyło ładną koszulkę. Jajko należy gotować tak długo aż białko się zetnie, jednak żółtko powinno zostać płynne.
Potrzebujemy kromki chleba. Na nią polecam ułożyć liść sałaty i pokroić cienko rzodkiewkę. Na tym wszystkim kładziemy jajko i wszystko polewamy sosem holenderskim. Życzę smacznego!