Do góry

Śniadania Przepis na:

Jak zrobić własny serek a la philadelphia

Jak zrobić własny serek a la philadelphia

Autor:

Przepisów i artykułów: 62 Ocena: 1166

Dodano:

Odsłon: 219

Znacie serek philadelphia? Jeden z najlepszych serków do smarowania na kanapki. I co równie ważne, jak deklaruje producent, nie zawiera żadnych chemicznych dodatków. Brawo!!! Ma jednak jeden mankament… dość wysoką cenę za niewielkie opakowanie. Jeśli chcemy posmakować raz kiedyś, jest do przyjęcia. Ale jeśli polubicie, jak my i chcielibyście jeść częściej, to bije po kieszeni… Po pewnym czasie poszukiwań i kilku próbach (mniej lub bardziej udanych) mogę zaproponować Wam zrobienie własnego serka. Może nie będzie idealnie taki sam, jak pierwowzór, ale czy Wam odpowiada, musicie ocenić sami… Z naszego przepisu wyjdzie spora miseczka i starczy go na duuużo dłużej i więcej… Mam swoje preferencje jeśli chodzi o jogurty, których używam do jego zrobienia… ale nie będę reklamował żadnej firmy. Tyle tylko, że musicie wiedzieć, że nie ze wszystkich wyjdzie równie dobry… Spróbujcie. Zapraszam.

Składniki

  • Duży jogurt naturalny 400 g
  • Mały jogurt grecki (lub 2/3 dużego) ok. 230 g
  • • Mała śmietana 12 lub 18% (180 - 250 g – w zależności od opakowania)
  • Płaska łyżeczka soli
  • .
  • Do zrobienia będą potrzebne również
  • 2 miski (mogą być plastikowe)
  • metalowe sitko o przekątnej 20 cm lub więcej
  • ½ metrowej gazy
  • rózga kuchenna
  • niewielki talerzyk
  • duży słoik z przetworami np. ogórki konserwowe
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jak zrobić własny serek a la philadelphia

Przygotowanie

  1. Z reguły robimy to wieczorem. Wszystkie składowe umieszczamy w misce. Podana ilość soli jest przykładowa. Każdy musi znaleźć taką ilość, która jemu odpowiada. Mieszamy rózgą, żeby nie było grudek. Na drugiej misce kładziemy sito, które wykładamy połową metrowej gazy (dostępna w aptece). Przelewamy zawartość pierwszej miski na gazę. Następnie łapiemy rogi gazy, łączymy i razem delikatnie skręcamy, tak żeby zawartość nam nie wypłynęła. Na tak zawiniętą gazę kładziemy nieduży talerzyk spodem do góry. Na nim stawiamy duży słoik z przetworami (musi być ciężki). I zostawiamy w temperaturze pokojowej do rana.

  2. Rano zdejmujemy słoik i talerzyk. Miskę z sitem wstawiamy na godzinkę do lodówki.
    Po tym czasie wyjmujemy z lodówki. Nasz serek z gazy przekładamy do miseczki, w której docelowo będzie serwowany. I możemy się nim zajadać…
    Serwatki nie wylewajcie. Przyda się do zrobienia chleba...

  3. Proste. Prawda? Ilość pracy? Minimalna. Efekt? Oceńcie sami, ale śmiem sądzić, że polubicie jak spora część moich znajomych, którym powiedziałem jak to zrobić…

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń