Do góry

Śniadania Przepis na:

Japoński omlet

Japoński omlet

Autor:

Przepisów i artykułów: 870 Ocena: 17777

Dodano:

Odsłon: 429

Do zawijania, jako element maki, nigiri, sakiewki i rożki. Przepis z książki Sushi, ponad 100 wspaniałych przepisów.

Składniki

  • Jajo kurze 4 szt
  • cukier 1 łyżeczka
  • wino mirin- 1 łyżka / lub ocet ryżowy
  • Sos sojowy japonski 1 łyżka
  • Sól 1/4 łyżeczki
  • Olej sezamowy
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Japoński omlet

Przygotowanie

  1. Dodałam składniki do pojemnika do blendowania i lekko rozbiłam trzepaczką- masa nie powinna być napowietrzona, tylko rozbita.

  2. Najlepsza jest kwadratowa patelnia, ale okrągła też daje rade, tylko trzeba odciąć końce omletu. Masę wylewa się, a gdy się zetnie, zawija się ją i dolewa kolejną porcję ciasta, aż do uzyskania pożądanej grubości.
    Pojedyncze płaty omletu wykorzystuje się zamiast wodorostów, a mniejsze jako sakiewki.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (40)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Pani_Domu 09 lipca Tyle dobrego sushi na jednym zdjęciu! Dobrze, że nie wiem, gdzie mieszkasz, bo bym Ci zrobiła wjazd na chatę ;) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 09 lipca Jestem pełna podziwu dla Twych zdolności kulinarnych. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 lipca Po jednym kawałku już bym zjadł ;) Świetna prezentacja, zresztą jak zawsze :) Odpowiedzi: 27 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń