Do zawijania, jako element maki, nigiri, sakiewki i rożki. Przepis z książki Sushi, ponad 100 wspaniałych przepisów.
Japoński omlet
Składniki
- Jajo kurze 4 szt
- cukier 1 łyżeczka
- wino mirin- 1 łyżka / lub ocet ryżowy
- Sos sojowy japonski 1 łyżka
- Sól 1/4 łyżeczki
- Olej sezamowy
Składniki
- Jajo kurze 4 szt
- cukier 1 łyżeczka
- wino mirin- 1 łyżka / lub ocet ryżowy
- Sos sojowy japonski 1 łyżka
- Sól 1/4 łyżeczki
- Olej sezamowy

Etapy przygotowania
Dodałam składniki do pojemnika do blendowania i lekko rozbiłam trzepaczką- masa nie powinna być napowietrzona, tylko rozbita.

Najlepsza jest kwadratowa patelnia, ale okrągła też daje rade, tylko trzeba odciąć końce omletu. Masę wylewa się, a gdy się zetnie, zawija się ją i dolewa kolejną porcję ciasta, aż do uzyskania pożądanej grubości. Pojedyncze płaty omletu wykorzystuje się zamiast wodorostów, a mniejsze jako sakiewki.

Smacznego :)

Przepis w Waszym wykonaniu (40)


Komentarze do przepisu (7)
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 81

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 53
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 81

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 53



Składniki
- Jajo kurze 4 szt
- cukier 1 łyżeczka
- wino mirin- 1 łyżka / lub ocet ryżowy
- Sos sojowy japonski 1 łyżka
- Sól 1/4 łyżeczki
- Olej sezamowy
Dodałam składniki do pojemnika do blendowania i lekko rozbiłam trzepaczką- masa nie powinna być napowietrzona, tylko rozbita.
Najlepsza jest kwadratowa patelnia, ale okrągła też daje rade, tylko trzeba odciąć końce omletu. Masę wylewa się, a gdy się zetnie, zawija się ją i dolewa kolejną porcję ciasta, aż do uzyskania pożądanej grubości. Pojedyncze płaty omletu wykorzystuje się zamiast wodorostów, a mniejsze jako sakiewki.
Smacznego :)
Super :)
Wszystko to wygląda zjawiskowo.
Napracowałaś się ,pysznie wygląda:)
nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Tyle dobrego sushi na jednym zdjęciu! Dobrze, że nie wiem, gdzie mieszkasz, bo bym Ci zrobiła wjazd na chatę ;)