Do góry

Śniadania Przepis na:

Japońskie pudełko śniadaniowe

Japońskie pudełko śniadaniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 123

Dodano:

Odsłon: 291

Pudełko śniadaniowe z ryżem w zalewie słodko-kwaśnej. u mnie ze smażonymi brązowymi pieczarkami i czerwoną papryką. Propozycja na wesoło, podpatrzona na japońskiej stronie.

Składniki

  • biały ryż 100 g
  • ocet ryżowy lub jabłkowy, winny 25 ml
  • woda 15 ml
  • drobny cukier 25 g
  • spora szczypta soli
  • wino mirin ok. 3-4 łyżki
  • duszone brązowe pieczarki 125 g ( sól, pieprz )
  • 1 duszona czerwona papryka ( sól, pieprz, czerwona słodka papryka )
  • sałata
  • dekoracja : 1 czarna oliwka, kawałek marchewki
  • arkusz nori
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Japońskie pudełko śniadaniowe

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    W misce mieszamy ocet, cukier, mirin i sól.
    Składniki zalewy mieszamy i dolewamy do ryżu.
    Mieszam unosząc widelcem do góry, nie uklepujemy, chcemy aby ryż był puszysty.
    Zostawiam do wystudzenia przykryty czystą ściereczką kuchenną.

    Pieczarki pokrojone w paski dusimy, przyprawiamy solą i pieprzem.
    Paprykę kroimy w kostkę ( wycinamy i zostawiamy 2 małe kółka na rumieńce ), dusimy z papryką słodką, solą i pieprzem.
    Ryż przekładamy do pojemnika , 1/3 zostawiamy wolne na dodatki.
    Z arkusza nori wycinamy kształt włosów, lekko spryskujemy wodą i nakładamy na porcję ryżu w pojemniku.
    Z małych skrawków wycinamy usta i nos.
    Kwiatki wycinamy z plasterków marchewki, oczy z oliwek.
    Resztę pojemnika wypełniamy sałatą, pieczarkami i papryką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń