Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pudełko śniadaniowe z ryżem w zalewie słodko-kwaśnej. u mnie ze smażonymi brązowymi pieczarkami i czerwoną papryką. Propozycja na wesoło, podpatrzona na japońskiej stronie.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 10085
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1012
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4314
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 841
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1099
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4059
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 10085
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1012
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4314
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 841
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1099
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4059
Składniki
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W misce mieszamy ocet, cukier, mirin i sól. Składniki zalewy mieszamy i dolewamy do ryżu. Mieszam unosząc widelcem do góry, nie uklepujemy, chcemy aby ryż był puszysty. Zostawiam do wystudzenia przykryty czystą ściereczką kuchenną. Pieczarki pokrojone w paski dusimy, przyprawiamy solą i pieprzem. Paprykę kroimy w kostkę ( wycinamy i zostawiamy 2 małe kółka na rumieńce ), dusimy z papryką słodką, solą i pieprzem. Ryż przekładamy do pojemnika , 1/3 zostawiamy wolne na dodatki. Z arkusza nori wycinamy kształt włosów, lekko spryskujemy wodą i nakładamy na porcję ryżu w pojemniku. Z małych skrawków wycinamy usta i nos. Kwiatki wycinamy z plasterków marchewki, oczy z oliwek. Resztę pojemnika wypełniamy sałatą, pieczarkami i papryką.