Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pudełko śniadaniowe z ryżem w zalewie słodko-kwaśnej. u mnie ze smażonymi brązowymi pieczarkami i czerwoną papryką. Propozycja na wesoło, podpatrzona na japońskiej stronie.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2041
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3210
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1269
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2027
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2041
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3210
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1269
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2027
Składniki
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W misce mieszamy ocet, cukier, mirin i sól. Składniki zalewy mieszamy i dolewamy do ryżu. Mieszam unosząc widelcem do góry, nie uklepujemy, chcemy aby ryż był puszysty. Zostawiam do wystudzenia przykryty czystą ściereczką kuchenną. Pieczarki pokrojone w paski dusimy, przyprawiamy solą i pieprzem. Paprykę kroimy w kostkę ( wycinamy i zostawiamy 2 małe kółka na rumieńce ), dusimy z papryką słodką, solą i pieprzem. Ryż przekładamy do pojemnika , 1/3 zostawiamy wolne na dodatki. Z arkusza nori wycinamy kształt włosów, lekko spryskujemy wodą i nakładamy na porcję ryżu w pojemniku. Z małych skrawków wycinamy usta i nos. Kwiatki wycinamy z plasterków marchewki, oczy z oliwek. Resztę pojemnika wypełniamy sałatą, pieczarkami i papryką.