Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pudełko śniadaniowe z ryżem w zalewie słodko-kwaśnej. u mnie ze smażonymi brązowymi pieczarkami i czerwoną papryką. Propozycja na wesoło, podpatrzona na japońskiej stronie.
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 309
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1436
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 451
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1159
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 309
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1436
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 451
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1159
Składniki
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W misce mieszamy ocet, cukier, mirin i sól. Składniki zalewy mieszamy i dolewamy do ryżu. Mieszam unosząc widelcem do góry, nie uklepujemy, chcemy aby ryż był puszysty. Zostawiam do wystudzenia przykryty czystą ściereczką kuchenną. Pieczarki pokrojone w paski dusimy, przyprawiamy solą i pieprzem. Paprykę kroimy w kostkę ( wycinamy i zostawiamy 2 małe kółka na rumieńce ), dusimy z papryką słodką, solą i pieprzem. Ryż przekładamy do pojemnika , 1/3 zostawiamy wolne na dodatki. Z arkusza nori wycinamy kształt włosów, lekko spryskujemy wodą i nakładamy na porcję ryżu w pojemniku. Z małych skrawków wycinamy usta i nos. Kwiatki wycinamy z plasterków marchewki, oczy z oliwek. Resztę pojemnika wypełniamy sałatą, pieczarkami i papryką.