Do góry

Śniadania Przepis na:

Jesienna granola z jabłkiem i cynamonem

Jesienna granola z jabłkiem i cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1948

Dodano:

Odsłon: 576

Śniadanko, co pachnie szarlotką? Czemu nie!

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ½ szklanki otrębów owsianych
  • ½ szklanki orzechów laskowych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 duże jabłko
  • 3 łyżki naturalnego płynnego miodu (u mnie lipowy)
  • garść rodzynek
  • garść suszonej żurawiny
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Standardową blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.

  2. Orzechy laskowe przekrajamy na połówki.
    Miód podgrzewamy delikatnie w rondelku i odstawiamy.
    Do dużej michy wsypujemy płatki oraz otręby owsiane, orzechy, siemię lniane i cynamon. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach na papkę, a następnie dorzucamy do miski. Na koniec dolewamy miód i starannie łączymy wszystko tak, aby składniki sypkie były otoczone miodem, a mus jabłkowy równomiernie rozłożony wśród płatków. Jabłko, które przeznaczamy do przygotowania tej granoli powinno być twarde, soczyste i niezbyt słodkie (polecam odmianę Gloster lub Cortland).

  3. Gotową mieszankę przekładamy na blachę i rozkładamy na niej równomiernie, aby równo się piekła. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Co 10 minut otwieramy piekarnik, mieszamy granolę, aby się nie przypaliła i rozbijamy na mniejsze części. Po upieczeniu, zostawiamy na blasze do całkowitego wystygnięcia w zamkniętym piekarniku, powinna być aromatyczna i zupełnie sucha. Po całkowitym ostudzeniu, dorzucamy rodzynki oraz żurawinę, mieszamy wszystko i ewentualnie łamiemy na mniejsze części. Przekładamy do słoja i zajadamy z jogurtem, mlekiem lub gęstymi sokami i owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń