Do góry

Śniadania Przepis na:

Jogurtowe bułeczki śniadaniowe

Przepis dnia 2020-02-28
Jogurtowe bułeczki śniadaniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 383

Dodano:

Odsłon: 4295

Pyszne mięciutkie bułeczki z dodatkiem jogurtu naturalnego. Przepis na 12 bułeczek.

Składniki

  • Składniki na zaczyn:
  • 50 g drożdży
  • Łyżeczka cukru
  • 1 szklanka letniej wody
  • 4 łyżki mąki żytniej
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • Bułki właściwe:
  • Pół kg mąki pszennej typ 650
  • Łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • Rozkłócone jajko do posmarowania
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jogurtowe bułeczki śniadaniowe

Przygotowanie

  1. Zaczyn: drożdże (temp. pokojowa) rozcieramy z cukrem, dodajemy wodę i mąkę i mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zacznie rosnąć.

  2. Dodajemy resztę składników. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto o konsystencji plasteliny. Gdyby było zbyt rzadkie można podsypać odrobinę mąką, ale nie za wiele. Odstawiamy na 15 min, by ciasto odpoczęło. Następnie jeszcze raz wyrabiamy. Dzięki dwukrotnemu wyrabianiu, bułeczki będą "napowietrzone" i puszyste. Formujemy 12 podłóżnych bułeczek, lekko spłaszczony. Układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę do wyrośnięcia.

  3. Bułeczki nacinamy delikatnie w poprzeczne prążki. Smarujemy wierzch jajkiem. Pieczemy ok 30-35 min w 180 st. C. na złoty kolor. Po wyciągnięciu z piekarnika na 10 min przykrywamy bułeczki wilgotną ściereczką. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń