Do góry

Śniadania Przepis na:

Kiełbasa domowa a’la śląska (wędzona i parzona)

Kiełbasa  domowa a’la śląska (wędzona i parzona)

Autor:

Przepisów i artykułów: 197 Ocena: 1374

Dodano:

Odsłon: 16814

Domowa kiełbasa jest najlepsza. Przyprawiona tak jak lubimy. Dobrze uwędzona. Do grzania na śniadanie, na kanapki (również w wersji podsuszanej), do zup czy fasoli po bretońsku. Idealna. Oto moja wariacja kiełbasy śląskiej (na podstawie kilku przepisów ). Przepis na ok. 3 kg kiełbasy (podczas wędzenia tradycyjnego woda odparuje).

Składniki

  • Łopatka 1,7 kg
  • Szynka płaska 1kg
  • Słonina 300 g
  • Woda ok. 500ml
  • Sól peklowa (60g), Pieprz czarny (2 łyżeczki), Czosnek susz (2 łyżeczki), Majeranek (garść), gorczyca mielona (2 łyżeczki)
  • Jelita wieprzowe ok. 1,8 -2 m/kg farszu (zależy jakiej długości chcemy zrobić kiełbasę).
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kiełbasa domowa a’la śląska (wędzona i parzona)

Przygotowanie

  1. 1. Łopatkę zmielić na średnich oczkach (4,5mm). Szynkę zmielić na dużych oczkach (6mm). Połączyć mięsa.
    2. Do mięsa dodać peklosól i pieprz.
    3. Wymieszać i odstawić do lodówki na 12h (peklowanie).
    4. Słoninę zmielić na małych oczkach (3mm) na pastę, część można na większych wtedy na przekroju będą widoczne skwarki.
    5. Dodać przyprawy i wodę oraz słoninę.
    6. Mieszać robotem ok. 5-10 min. (ręcznie ok. 20 min.)

  2. 7. Jelita namoczyć w letniej wodzie (ok. 0,5h). Farszem nadziewać jelita i następnie je ponakłuwać.
    8. Osadzać przez noc w temperaturze pokojowej.

  3. Wędzenie:
    1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni włożyć kiełbasy.
    2. Osuszyć je ok. 1 godziny.
    3. Wędzić ok. 4 h w temp. 40 st. C.

  4. Parzenie:
    1. Nagrzać wodę by była ciepła (50-60 st. C) i wkładać kiełbasy.
    2. Jak woda osiągnie 75 st. C rozpocząć parzenie ok. 20min.
    3. Przełożyć do miski z zimną wodą a następnie jak ostygną wyłożyć na sito.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Przetwory 06 marca Przepis świetny.
Wypróbowany.
Tylko ile mielonej gorczycy ????
Brak konkretnej ilości.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń