Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super zapas na dalekie podróże.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4335
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7292
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85585
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4335
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7292
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85585
Składniki
Wykonanie nadzienia: Kapustę ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli i pieprzu ziołowego do smaku. Następnie dobrze odcisnąć i posiekać. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu, wymieszać z kapustą i dusić przez 10 minut na wolnym ogniu stale mieszając. Jajka obrać, drobno posiekać wymieszać z kapustą i doprawić w razie potrzeby. Wykonanie ciasta: Drożdże utrzeć z ciepłym mlekiem, odrobiną cukru, mąki i odłożyć w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie połączyć z pozostałą mąką, masłem, jajkami, śmietaną i solą do smaku. Wyrobić dokładnie ciasto i ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, formować wałki, dzielić na porcje i spłaszczając na dłoni, nakładać nadzienie, zlepiać i formować pierożki. Układać na blaszce posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Raz jeszcze odstawić do podrośnięcia, po czym posmarować rozmąconym jajkiem, posypać makiem. Piec w temperaturze 180 stopni około 30-35 minut na złoty kolor. Podawać z czystym barszczykiem.