Do góry

Śniadania Przepis na:

Kokosowa owsianka z malinami

Kokosowa owsianka z malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 314 Ocena: 3441

Dodano:

Odsłon: 3421

Jesień przyszła niepostrzeżenie, a wraz z nią czas ciepłych śniadań – dziś jest to cudowna kokosowa owsianka, najsmaczniejsza z czekoladą i malinami. Maliny mogą być świeże lub mrożone, czekolada – dowolna, ale gorzka czekolada jest najzdrowsza (i najsmaczniejsza). Oprócz tego płatki owsiane zwykłe albo górskie, wiórki kokosowe, płatki migdałowe i kokosowe mleko domowej roboty lub z puszki – czy to nie wspaniały zestaw smaków?. I to już wystarczy, by pyszne, aromatyczne i sycące śniadanie było gotowe. Jak je przyrządzić?

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych zwykłych albo górskich
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki płatków migdałów
  • 1,5 szklanki wrzącej wody
  • 0,5 puszki mleka kokosowego ( 200 ml) lub domowe mleko kokosowe
  • pół tabliczki czekolady (najlepiej gorzkiej) pokrojonej w mniejsze kawałki
  • szczypta dobrej soli
  • opcjonalnie – 2 łyżki cukru albo miodu, ewentualnie ksylitolu
  • świeże lub mrożone maliny (albo ostatecznie inne owoce o wyraźnym smaku i charakterze) – ze dwie garście albo tyle, ile masz
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka wlej 1,5 szklanki gorącej wody, zagotuj, dodaj wiórki kokosowe, płatki migdałowe, płatki owsiane i sól, przykryj i zmniejsz płomień pod garnkiem. Gotuj płatki przez 10 minut, a w trakcie gotowania zamieszaj ze 2-3 razy.

  2. Zdejmij pokrywkę, dodaj mleko kokosowe (i ewentualnie wybrane słodzidło – cukier, ksylitol, miód), wymieszaj do rozpuszczenia.

  3. Dodaj posiekaną czekoladę i część owoców malin, wymieszaj dokładnie. Nakładaj do 2-3 miseczek, posyp sporą ilością świeżych malin (jeśli to zima i używasz malin mrożonych – większość dodaj do gorącej owsianki i wymieszaj – dzięki temu owoce się rozmrożą) i ewentualnie wiórkami kokosowymi – dla ozdoby.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń