Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryż z truskawkami w śmietanie - czyli danie dzieciństwa, ale w nieco odmienionej formie, z dodatkiem przypraw korzennych. Sprawdzi się świetnie na ciepłe śniadanie.
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 109
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 208
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1276
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 109
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 208
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1276
Składniki
Do mleka dodajemy przyprawy korzenne i gotujemy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie przelewamy przez sitko, aby pozbyć się przypraw. Samo mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ryż i na małym ogniu gotujemy, aż ryż zmięknie. Truskawki ze śmietaną i cukrem wstawiamy do garnka i na małym ogniu ogrzewamy, często mieszając. Truskawki nie muszą się zagotować, ale powinny być gorące. Na talerzach układamy ryż, polewamy truskawkami. Przed podaniem można danie posypać jeszcze szczyptą cynamonu.