Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kutia jest jedną z najbardziej znanych wschodnich potraw wigilijnych. Podlasie, Mazowsze, Lubelszczyzna i Podkarpacie to regiony, które wciąż kultywują tę tradycję. Od wieków na wigilijnych stołach znajdowały się tego wieczoru wszystkie płody pól i lasów. Każdej potrawie przypisywano ważną symbolikę. MIÓD - dodawał sił ORZECHY - potęgowały mądrość MAK - zapewniał spokój, dobry sen i urodzaj PSZENICA - symbol życia Nie ma do końca zgody, czy słowo kutia pochodzi z greckiego od ziarna (kukkia), czy od kucia, czyli czynności obijania zboża. Co dom, to obyczaj. Jedni dodają więcej bakalii, inni cukru i miodu. Jedni podają ją bardziej rzadką, inni gęstą. Ja chciałam Wam podać trzy znane mi przepisy na tę potrawę.
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 833
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 142
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 2916
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 833
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 142
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 2916
Składniki
1 SPOSÓB 250 g obłuskanej pszenicy 250 g maku 250 g miodu Pszenicę gotujemy do miękkości, zmieniając kilkakrotnie wodę podczas gotowania. Miękką odcedzamy. Mak gotujemy i ucieramy w makutrze. Mieszamy mak z pszenicą i z miodem. Kutię zawsze podajemy schłodzoną.
2 SPOSÓB 250 g obłuskanej pszenicy 250 g maku 300 g bakalii ( obranych migdałów, orzechów, rodzynek) 250 g miodu 25 ml rumu 250 ml mleka Pszenicę moczymy, gotujemy około godziny, zmieniając dwa razy wodę podczas gotowania. Miękką odcedzamy. Umyty mak zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, po czym mielimy 3-4 razy. Rozcieramy z podgrzanym miodem. Bakalie, orzechy , migdały, (figi, daktyle-opcjonalnie) siekamy. Rodzynki moczymy w rumie. Łączymy mak z wszystkimi bakaliami oraz osączoną pszenicą, mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kutia im starsza, tym lepsza. 3 SPOSÓB 250 g maku 250 g obłuskanej pszenicy 100 g cukru pudru 100 g miodu po 150 g orzechów włoskich i migdałów kilka łyżek sparzonych rodzynek starta skórka z cytryny 250 ml mleka szczypta soli Namoczoną pszenicę gotujemy do miękkości, zmieniając wodę, odcedzić. Umyty mak zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, po czy mielimy 3-4 razy. Łączymy mak z pszenicą, miodem, cukrem pudrem i posiekanymi bakaliami. Doprawiamy solą i wstawiamy w chłodne miejsce.