Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znacie Cini Minis?? To ich domowa wersja. Można podjadać same lub popijając mlekiem.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6239
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9136
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8763
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6239
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9136
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8763
Składniki
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, cukier i cynamon. Mieszamy palcami, aż zrobią się grudki takie jak na posypkę. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące, dodajemy więcej mąki. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, na grubość około 2mm. Kroimy na kwadraty 2 x 2 cm (lub wg uznania). Do krojenia możemy użyć noża do pizzy.
Kwadraciki przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Każdy kwadracik nakłuwamy na środku obciętą wykałaczką, by podczas pieczenia nie puszyły się. Drobny cukier mieszamy z cynamonem i posypujemy kwadraciki.
Kwadraciki pieczemy w 180 stopniach 12-15 minut (aż lekko zbrązowieją). Z racji tego że mój piekarnik ma tylko termoobieg i dość mocno przypieka piekłam w 160 stopniach. Zostawiamy do wystygnięcia.
Polecam zrobić z podwójnej porcji, gdyż szybko znikają :)