Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znacie Cini Minis?? To ich domowa wersja. Można podjadać same lub popijając mlekiem.
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 25
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 106
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 25
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 106
Składniki
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, cukier i cynamon. Mieszamy palcami, aż zrobią się grudki takie jak na posypkę. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące, dodajemy więcej mąki. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, na grubość około 2mm. Kroimy na kwadraty 2 x 2 cm (lub wg uznania). Do krojenia możemy użyć noża do pizzy.
Kwadraciki przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Każdy kwadracik nakłuwamy na środku obciętą wykałaczką, by podczas pieczenia nie puszyły się. Drobny cukier mieszamy z cynamonem i posypujemy kwadraciki.
Kwadraciki pieczemy w 180 stopniach 12-15 minut (aż lekko zbrązowieją). Z racji tego że mój piekarnik ma tylko termoobieg i dość mocno przypieka piekłam w 160 stopniach. Zostawiamy do wystygnięcia.
Polecam zrobić z podwójnej porcji, gdyż szybko znikają :)