Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mędrzyki to takie staromodne placki, których bazą jest właśnie wspomniany biały ser. Jedną z głównych zalet mędrzyków jest szybkość ich przygotowania. Na zrobienie wszystkiego czyli przygotowania ciasta i usmażenia placków potrzeba praktycznie 20 minut. Dzieciakom na pewno posmakują te placki. Nie są za słodkie, są przy tym bardzo delikatne i miękkie.
Polecam.
Odsłon: 296
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 382
Polecam.
Odsłon: 296
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 382
Składniki
Biały ser mielimy lub rozgniatamy widelcem. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na puch. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Do masy dodajemy zmielony biały ser i mąkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy po dwie łyżki masy. Smażymy na rumiano z obydwu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju. Możemy posypać cukrem pudrem lub podać z jogurtem.
Zapraszam na mojego bloga!