Do góry

Śniadania Przepis na:

Mielonka domowa

Mielonka domowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 2295 Ocena: 50571

Dodano:

Odsłon: 51543

Z przepisu wychodzi 8 słoików 500 ml

Składniki

  • 2 kg karkówki
  • 700 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki pieprzu mielonego
  • 3 łyżki soli
  • Garść świeżej bazylii
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mielonka domowa

Przygotowanie

  1. Z karkówki wykroić ½ kg chudego mięsa i pokroić w drobną kostkę. Podobnie z boczkiem. Wymieszać z karkówką. Dodać starty na małych oczkach czosnek ,wymieszać i odstawić. Pozostałe mięso zemleć na grubych oczkach. Do pokrojonego w kostkę mięsa dodać mielone ,posiekaną cebulę ,pieprz ,sól i posiekaną bazylię. Wszystko dokładnie wyrobić i wstawić do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia wygotować słoiki a każdą nakrętkę natrzeć wódką by usunąć wszystkie bakterie. Kiedy słoiki ostygną ,włożyć do nich surowe mięso ,pozostawiając 3 cm od góry wolnej przestrzeni. Mięso jak najmocniej ubić.
    Do garnka włożyć czystą ścierkę ,ustawić na niej słoiki i zalać wodą do ¾ wysokości słoików. Gotować 3 godziny od momentu wrzenia ,następnie słoiki mocno dokręcić i pozostawić na całą noc. Następnego dnia ponownie gotować słoiki 1 ½ godziny i włożyć do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Aisyrk54 04 maja 2017 Mielonka wygląda smakowicie.Dziękuję za przepis. Na pewno wypróbuję. Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 02 maja 2017 ROBIŁAM - PYCHOTA. I robię nadal!!! ze zmianami. Sól - dodaję himalajską, pieprz - biały i różne ziółka np. raz bazylia, raz majeranek, tymianek i ... kto co lubi. Polecam. Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

figg 26 listopada 2013 Robiłam podejście do innego przepisu było dobre ale bez szału. Twój przepis jest jak zdążyłam zauważyć inny, na zdjęciu wygląda smakowicie więc z ciekawości zrobię a jak zrobię to się podzielę opinią a tym samym zamkniemy niektórym usta przed wydawaniem pochopnych opinii:-)) Odpowiedzi: 2 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

etui 23 listopada 2013 Nie rób, skoro Ci się nie podoba, ale mnie ( i przypuszczam, że nie tylko mnie) nie interesuje opinia osoby, która sama nie zamieściła żadnego przepisu, nie jest więc autorytetem..A przepis dodaję do ulubionych i wypróbuję w najbliższym czasie!

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 09 listopada 2013 smaki mojego dziecinstwa !! tylko mieso bylo mielone w sloikach mmmmm!!!

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń