Do góry

Śniadania Przepis na:

Mleczna z zacierką i dynią.

Mleczna z zacierką i dynią.

Autor:

Przepisów i artykułów: 246 Ocena: 1075

Dodano:

Odsłon: 166

Hm jakby wam tu opisać? W szpitalach tego nie dają ale my uwielbiamy, jest to smak dzieciństwa mojego męża. Smaczna i pożywna.

Składniki

  • 1 litr mleka,
  • 400 g mrożonej w kostkę lub świeżej dyni,
  • 2 jajka,
  • 5 czubatych łyżek mąki,
  • szczypta cynamonu.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać mleko, zagotować.

  2. Przygotować dynię.

  3. Gdy mleko się zagotuje dodać dynię ( miałam mrożoną, od mroziłam ), jeśli surowa gotować na mleku do jej miękkości.

  4. Do miseczki dodać jajka i mąkę.

  5. Połączyć za pomocą widelca, wyjdzie ciasto.

  6. Na czubek noża brać małą kluskę.

  7. Takie małe kluseczki wrzucać do gotującego się mleka z dynią, po gotować do miękkości zacierek.

  8. Zupka jest przepyszna gęsta pożywna i w sam raz na zimne dni polecam. Podałam z cukrem i szczyptą cynamonu, ale można ją jeść również na słono.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń