Do góry

Śniadania Przepis na:

Mozzarella w ekspresowym tempie

Mozzarella w ekspresowym tempie

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 68

Dodano:

Odsłon: 2795

Mozzarella w tym wydaniu nie wymaga od nas dużego nakładu czasu ani pracy. Jej przygotowanie jest naprawdę proste, a co więcej, dostarcza wiele radości. Dzięki temu przepisowi na mozzarellę będziesz w stanie przygotować samodzielnie w domu jeden z najbardziej rozpoznawalnych serów na świecie.

Składniki

  • 2 litry mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze. NIE UHT!
  • 2 g (1 niepełna łyżeczka) kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 50 ml niechlorowanej wody lub 70 ml soku z cytryny
  • 1,25 ml (ok. 14 kropel) podpuszczki
  • 50 ml niechlorowanej wody
  • 2 łyżki soli
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przelej mleko do garnka.

  2. Do zimnego mleka dodaj rozpuszczony kwasek cytrynowy lub sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.

  3. Powoli podgrzej mleko do temperatury 32 – 33°C. Powinieneś zauważyć małe kawałeczki skrzepu. Jeżeli nie zauważysz żadnych oznak koagulacji, podnieś temperaturę do 37°C.

  4. Dodaj do mleka rozpuszczoną w wodzie podpuszczkę. Delikatnie mieszaj przez 3o sekund.

  5. Podgrzej mleko do 37 – 40°C. Skrzep powinien wyraźnie oddzielić się od serwatki. Odstaw na 3 – 5 minut.

  6. Sitko połóż na drugim garnku. Serwatka będzie niezbędna w kolejnych etapach produkcji Mozzarelli.

  7. Przenieś skrzep na sitko i dokładnie odciśnij z nadmiaru serwatki.

  8. Na tym etapie możesz dodać odrobinę soli do skrzepu.

  9. Do serwatki dodaj sól i podgrzej do 80°C.

  10. Odciśnięty skrzep przełóż na chochlę i zanurz w gorącej serwatce na ok. 10 – 15 sekund.

  11. Wyjmij skrzep i przełóż do miski lub na deskę. Szybko zagniataj łyżkami lub ręką, tak jak cisto chlebowe. Uwaga! Skrzep jest bardzo ciepły.

    - dzięki zagniataniu równomiernie rozprowadzasz ciepło do wnętrza Mozzarelli i nadajesz mu odpowiedniej konsystencji

  12. Powtarzaj pkt. 9 i pkt. 10 do momentu aż uzyskasz gładki i błyszczący ser, o ciągnącej, gumowatej konsystencji.

  13. Gotowe!

  14. Więcej przepisów na ser na naszej stronie pracowniaserow.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń