Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny przepis na bułki drożdżowe. Robiłam już różnorakie za każdym razem inne i każde pyszne Te wytrawne bułeczki z pewnością zasmakują każdemu
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 198
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 198
Składniki
Mąkę przesiać *zrobić rozczyn - 3 łyżki mąki, cukier, mleko, drożdże - odstawić na 15-20min. Dodać zaczyn do mąki i resztę składników - wymieszać wydelcem ciasto pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte do podwojenia objętości na około 1,5 godziny W tym czasie robimy farsz do bułek: Mięso pokroić w drobną kostkę przyprawić przyprawą do kurczaka Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach - dodać do kurczaka. Resztę składników pokroić w kostkę - smażyć wszystko razem doprawić do smaku *Uwaga - należy ograniczyć sól gdyż dodajemy starty ser po przestygnięciu farszu Po upływie 1.5 godziny ciasto ponownie wyrobić. Podzielić na 12 – 16 części i formować okrągłe bułeczki do każdej nakładać dużą łyżeczkę farszu. Skleić u ułożyć klejoną stroną pod spód Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy. Przykryć ręczniczkiem, pozostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut Wyrośnięte bułki wysmarować jajkiem, piec około 20 – 25 minut w temperaturze 185ºC.
Piekąc w termoobiegu należy piec w temperaturze 170' 20min. Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły