Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedne z najpopularniejszych bułeczek w Niemczech zwane Laugenbrötchen. Bułeczki są bardzo miękkie, smak wyborny przypominający słone paluszki czy prezle. Pasują na śniadanie ale również do kufla piwa. No i ten piękny głęboki brązowy kolor kontrastujący z jasnym nacięciem. Ciemny kolor pieczywa uzyskuje się przez krótkie obgotowanie wyrośniętych bułek w gorącej wodzie z dodatkiem sody kuchennej. Dopiero potem trafiają do pieca. Nam smakują szalenie, koniecznie spróbujcie.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1358
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1358
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Składniki
Jeśli używasz świeżych drożdży to to najpierw wymieszaj drożdże z częścią wody, cukrem i 1 łyżką mąki. Jak ruszą dodaj je pozostałej mąki, wody, soli i wyrabiaj ok 10 minut. Jeśli używasz suchych drożdży, wszystkie składniki od razu połącz ze sobą i wyrabiaj. Jak składniki połączą się w gładkie ciasto dodaj letnie masło i dalej wyrabiaj. Ciasto przykryj w misie ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Na stolnicy podsypanej mąką podziel ciasto na części. U mnie wyszło 8 bułeczek, każda o wadze mniej więcej 70 g. Uformuj równe kulki i zostaw do ponownego wyrośnięcia na 0,5 - 1 godziny.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
W szerokim płaskim garnku zagotuj wodę, dodaj sodę, roztwór zapieni się. Następnie wkładaj delikatnie do garnka po kilka bułek za pomocą płaskiej łopatki, staraj się by bułki zachowały swój kształt. Gotuj je przez 1 minutę, w połowie obróć na drugą stronę. Przełóż kolejne bułki na blachę, na każdej natnij ostrym nożem niezbyt głęboki kształt krzyża posyp grubą solą lub kminkiem. Zostaw znowu do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Piecz w temp. 220 stopni góra+dół przez ok 20 - 25 minut.
Smacznego.