Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto naleśnikowe które zawsze się udaje. Mit pierwszego naleśnika upada !
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 1571
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 4763
Polecam.
Odsłon: 105
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekki...
Odsłon: 7264
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 1571
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 4763
Polecam.
Odsłon: 105
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekki...
Odsłon: 7264
Składniki
Jabłka obieram, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję na nieduże kawałki. Wrzucam do garnka i podlewam odrobiną wody. Duszę dopóki nie zaczną się rozpadać, wtedy dodaję niedużą garstkę rodzynek i szczyptę kurkumy.
W tym czasie robię naleśniki: Mąkę, jajko, szklankę mleka, olej i szczyptę sody miksuję. Drugą szklankę mleka dodaję powoli pilnując aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Powinno być rzadkie, łatwo rozprowadzające się po patelni. Dodanie oleju do ciasta powoduje, że nie trzeba podlewać patelni olejem. Olej dajemy tylko przy pierwszym naleśniku, jeżeli patelnia jest wystarczająco gorąca, pierwszy naleśnik będzie równie udany jak pozostałe.
Gotowe placki smaruję masą jabłeczną, zwijam w klasyczne rulony i polewam jogurtem. Ponieważ nigdzie nie używam cukru, posypuję je delikatnie z wierzchu cukrem i szczyptą cynamonu.
Jeżeli mam mało jabłek/dużo naleśników nadzienie jabłkowe mieszam z twarogiem lub serem mozzarella pokrojonym w drobną kosteczkę.