Do góry

Śniadania Przepis na:

Naleśniki z mascarpone i malinami

Naleśniki z mascarpone i malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 456

Dodano:

Odsłon: 3087

Puszyste naleśniki z delikatnym serkiem mascarpone i malinami. W sam raz na pyszne i słodkie śniadanie oraz na podwieczorek.

Składniki

  • SKŁADNIKI NA OK. 7-8 szt
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 1 szkl mleka
  • 2 szczypty soli
  • 1 białko
  • NADZIENIE:
  • 500g mascarpone
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru (możesz dać więcej jeśli lubisz słodsze)
  • •3 łyżki śmietany kwaśnej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • DODATKOWO:
  • maliny lub inne sezonowe owoce
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Naleśniki z mascarpone i malinami

Przygotowanie

  1. CIASTO:
    Przesianą mąkę umieścić w misce, dodać proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszaj. Dodaj 2 jajka, olej, ekstrakt waniliowy, mleko oraz szczyptę soli. Wymieszaj do powstania gładkiej masy. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną, puszystą pianę i delikatnie połączyć z ciastem naleśnikowym za pomocą szpatułki. Na mocno rozgrzanej patelni smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron.

  2. NADZIENIE:
    Wszystkie składniki razem wymieszać.
    Naleśniki posmarować serem, zwinąć w rulon i udekorować owocami.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń