Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy są tutaj miłośnicy słodkich śniadań? Jeśli tak, to jest idealna propozycja dla Ciebie! Ale, ale! Te naleśniki sprawdzą się idealnie zarówno na obiad, jak i na kolacje :) Takie z nich cwaniaki. Są przepyszne i serio smakują jak te babcine!
patelnia, mikser
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 144
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 168
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 144
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 168
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieścić w jednej misce i dokładnie zmiksować, aby nie było grudek. Polecam odstawić na chwilę zanim zaczniecie smażyć. Ja też w tym momencie oddzielam żółtko do twarogu, a to białko po prostu dodaję do ciasta. Konsystencję ciasta polecam dostosować pod siebie, ja wolę rzadsze, dlatego zawsze dodaję więcej wody.
Gdy ciasto chwile "odstoi" można brać się za smażenie. Smażymy na rozgrzanej patelni, średnia moc palnika. Patelnię do pierwszego naleśnika można posmarować minimalną ilością oleju. Smażyć, aż skończy się ciasto naleśnikowe.
Podczas smażenia naleśników można przygotować twaróg. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, słodkość nadzienia dostosować do siebie.
Na każdy naleśnik polecam położyć nadzienie na 1/4 naleśnika, złożyć w trójkąty i podsmażyć na maśle. Podsmażenie sprawia, że naleśniki są maślane, delikatnie chrupiące, no przepyszne. Na wierzch polecam nałożyć np. jogurt naturalny/ śmietana wymieszane z cukrem i cynamonem, jogurt waniliowy i ulubiony dżem, zmiksowane owoce - cokolwiek, lub też nie nakładać nic. Polecam spróbować - smakują jak z najlepszej naleśnikarni, smacznego<3