Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Omlet z brokułami to świetny pomysł na smaczne i zdrowe śniadanie. Możesz przyrządzić go z kupionym w sklepie pesto lub przygotować je samodzielnie – będzie jeszcze zdrowszy i pyszniejszy!
Składniki
Upraż na suchej patelni nasiona sezamu. Pokrój pomidorki na ćwiartki. Odsącz z zalewy groszek. Pomidory i groszek powinny być w temperaturze pokojowej lub – jeśli wolisz – lekko podgrzane.
Przygotuj pesto brokułowe. Oddziel różyczki brokułu i ugotuj w lekko osolonej wodzie (przez około 5 minut). Odłóż połowę. Drugą umieść w kielichu blendera. Umieść w nim także czosnek, listki bazylii (bez łodyżek), uprażone na suchej patelni orzeszki piniowe, obrane ząbki czosnku i starty na tarce parmezan. Dolej nieco oliwy i zblenduj. Jeśli okaże się zbyt gęsta, dodaj jeszcze trochę oliwy – do uzyskania dość gęstej, ale łatwej do rozsmarowania masy. Gotową dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wbij do miski całe jajka, dodaj mleko, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj energicznie trzepaczką lub widelcem. Roztop na patelni masło (na średniej mocy palnika) i przelej do niej masę jajeczną. Smaż pod przykryciem po 2-3 minuty po każdej ze stron.
Posmaruj gotowy omlet pesto brokułowym (resztę możesz przez kilka dni przechowywać w lodówce i wykorzystywać do innych celów). Wyłóż na niego drugą część różyczek brokułu, pomidorki i groszek. Posyp warzywa sezamem i kiełkami brokułu. Złóż omlet na pół.