Do góry

Śniadania Przepis na:

Otrębowy chleb z ziarnami

Otrębowy chleb z ziarnami

Autor:

Przepisów i artykułów: 510 Ocena: 5429

Dodano:

Odsłon: 12398

Domowy, smaczny chlebek na otrębach z ziarnami... Domowe najlepsze ;)

Składniki

  • drożdże świeże 40 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • miód płynny 1 łyżeczka
  • woda ciepła 500 ml
  • mąka pszenna typ 450 3 1/2szklanki
  • otręby pszenne 1 szklanka
  • siemię lniane 2 łyżki
  • słonecznik łuskany 2 łyżki
  • sezam 2 łyżki
  • sól morska 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Otrębowy chleb z ziarnami

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć do miski, dodać cukier, miód i poczekać aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodać kilka łyżek ciepłej wody i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na ok. 10 min. Następnie dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem ziaren) i wymieszać.

  2. Na końcu dodać wszystkie ziarna i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi objętość. Następnie przełożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Wierzch posmarować woda i posypać np. siemieniem lnianym.

  3. Piec ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń