Do góry

Śniadania Przepis na:

Pankejki Nigelli

Pankejki Nigelli

Autor:

Przepisów i artykułów: 341 Ocena: 3997

Dodano:

Odsłon: 246

Bardzo rzadko smażę placki śniadaniowe, ale przepis na pankejki Nigelli wyjątkowo mnie zainspirował. Taki apetyczny sposób na amerykańskie naleśniki, jakie czasem oglądamy w filmach – to powinno być pyszne, prawda? Tak właśnie pomyślałam i w obliczu rozmaitych epidemicznych ograniczeń postanowiłam usmażyć własne placki, przygotowane zupełnie tak samo, jak pankejki Nigelli. Nie potrzeba do ich wykonania miksera, bo wystarczy łyżka – silikonowa, stalowa, drewniana, a nawet plastikowa. I trochę podstawowych składników, obecnych zazwyczaj w każdej kuchni, więc nie trzeba wychodzić do sklepu. Czyli – wciąż i nieustannie – zostań w domu!

Składniki

  • 225 g jasnej mąki orkiszowej lub pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 duże jajka, lekko ubite
  • 30 g masła, stopionego i przestudzonego (poszłam na łatwiznę i użyłam gotowego masła klarowanego)
  • 300 ml mleka, może być roślinne, jeśli wolisz
  • syrop klonowy lub płynny miód lub miodek mniszkowy, syrop z pokrzywy lub dowolny sos – karmelowy, czekoladowy itp.
  • świeże owoce (borówki, maliny, truskawki, brzoskwinie itp)
  • albo owoce podsmażone/karmelizowane – banany, jabłka, gruszki, brzoskwinie
  • albo pyszne masło jabłkowe (przepis na blogu)
  • lub wszystko, co tylko wpadnie Ci do głowy – zawsze będzie pysznie!
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pankejki Nigelli

Przygotowanie

  1. W jednej misce zmieszaj suche składniki placków – mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.

  2. W innej, większej misce zmieszaj składniki mokre – ubite lekko jajka, stopione masło (lub ew. olej) i mleko. Dodaj składniki suche do mokrych i wymieszaj dość dokładnie łyżką (nie trzeba miksować).

  3. Rozgrzej patelnię z niedużą ilością tłuszczu. Wylewaj na nią niewielkie porcje ciasta. Kiedy na wierzchu placuszków pojawią się bąbelki, można je obrócić na drugą stronę i dosmażyć. Podczas smażenia kolejnych porcji placków warto trzymać pozostałe w cieple, na przykład w piekarniku albo pod folią aluminiową.

  4. Pankejki Nigelli najlepiej podawać na ciepło z owocami świeżymi lub podsmażonymi, miodem, stopionym masłem i syropem klonowym, cukrem pudrem…

  5. Ja swoje podałam niemal klasycznie, ze świeżymi borówkami amerykańskimi i miodkiem mniszkowym zamiast kanadyjskiego syropu klonowego. I dodatkowo posypałam wszystko złocistymi płatkami mniszka lekarskiego (bo to jadalne kwiatki). Czyli – prawie kwintesencja amerykańskości.

  6. Moje placki, widoczne na zdjęciach, zjadłam z borówkami (akurat tanio udało mi się je kupić w sklepie), złotymi płatkami mniszka i dla osłody polane syropem/miodkiem mniszkowym, o którym też już wcześniej pisałam tutaj i na blogu. To było pyszne!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń